Τη στρατηγική της για την επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικό ρόλο στην οποία κατέχει και ο τομέας της ενέργειας.

Ειδικότερα, η βασική ιδέα είναι να προσανατολιστούν οι επενδύσεις στις νέες, καινοτόμες τεχνολογίες σε έξι τομείς που πιστεύεται ότι έχουν μέλλον: προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες, τεχνολογίες πολλαπλών εφαρμογών (νανοτεχνολογία, φωτονική τεχνολογία), βιολογικά προϊόντα, καθαρά οχήματα, έξυπνα ενεργειακά δίκτυα για τη διανομή και την αποθήκευση ενέργειας και κατασκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

«Ο στόχος μας είναι η βιομηχανία (κατασκευές και παραγωγή αγαθών) να αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, αντί για το 16,6% σήμερα», εξήγησε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο επίτροπος βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

«Κάναμε λάθη εδώ και πολλά χρόνια επενδύοντας μόνο στις υπηρεσίες και τους χρηματοπιστωτικούς τομείς» για να τονώσουμε την ανάπτυξη, παραδέχτηκε ο Ταγιάνι. «Θα πρέπει να πείσουμε τις χώρες να αναστρέψουν αυτήν την τάση και να αποφύγουν να κάνουν επιλογές που θα σήμαιναν ότι δεν υπάρχει αναστροφή», τόνισε.

Ο Ταγιάνι σκοπεύει να υπερασπιστεί αυτήν τη στρατηγική στη σύνοδο των υπουργών Βιομηχανίας της ΕΕ αύριο στο Λουξεμβούργο. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύσει, όχι να επιβάλει».

«Έχουμε προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η χρηματοδότηση για να αποφευχθεί η σπατάλη οικονομικών πόρων», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπολογίσει σε 1 τρισεκατομμύριο το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020. Το βασικό πρόβλημα για τις Βρυξέλλες είναι οι επενδύσεις. Τα τραπεζικά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί κατά πολύ από το 2009 σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Εξίσου δύσκολο είναι να δοθούν κρατικές χρηματοδοτήσεις, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό τους προκειμένου να μειώσουν τα χρέη τους και να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Πηγή: energypress.gr