Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έδωσε 12ετές δάνειο ύψους 75εκ € στην πολωνική εταιρεία Gaz-System για να ξεκινήσει την κατασκευή του τερματικού. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση για το συνολικό κόστος ύψους 660εκ € θα προέλθει από την Κομισιόν μέσω επιδοτήσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τα έσοδα της εταιρείας.

«Αυτό που πραγματικά εκπροσωπεί αυτό το έργο είναι η επιλογή της Πολωνίας να λάβει για πρώτη φορά το 1/3 του φυσικού αερίου της από μια άλλη χώρα και όχι τη Ρωσία», τόνισε ο Ricardo Puliti, διευθύνων σύμβουλος της EBRD σε θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας στρατηγικής που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια της παροχής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο είναι «μεγάλης» σημασίας διότι θα επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερου φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, καθώς και στην Κεντρική Ευρώπη «συνολικά», συνέχισε.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις στην Βαλτική θα δώσουν στην Πολωνία καθώς και στις γειτνιάζουσες ηπειρωτικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης πρόσβαση στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, της εναλλακτικής επιλογής για το φυσικό αέριο που σήμερα παρέχεται μέσω των ρωσικών αγωγών και από το οποίο η Πολωνία εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου.

Ο τερματικός σταθμός θα λαμβάνει παροχές φυσικού αερίου, τιμολογημένου με βάση τις τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, από το Κατάρ, ωστόσο 2/3 της χωρητικότητας εισαγωγών θα προορίζεται για φορτία που θα εισάγονται από ευκαιριακές αγορές από αλλού, ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για φθηνότερη ενέργεια.

Το Κατάρ κυριαρχεί στην αγορά καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η κατασκευή του τερματικού στο Swinoujscie είναι μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που προβαίνει σήμερα η Πολωνία», είπε ο υπουργός οικονομικών Mikolaj Budzanowski.

Ελπίδες να επιλυθεί η διαμάχη με την Gazprom

Με αυτή την κίνηση η Πολωνία ελπίζει να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στη μεγάλη διαμάχη με την ρωσική Gazprom αναφορικά με τις τιμές φυσικού αερίου που συνδέονται με το πετρέλαιο.

Οι ευρωπαίοι πελάτες της Ρωσίας εντείνουν τις αντιθέσεις τους στις παροχές φυσικού αερίου τιμολογημένου με βάση τις τιμές πετρελαίου, ενώ η Κομισιόν διεξάγει έρευνα αναφορικά με την Gazprom και τις φερόμενες προσπάθειες παρεμπόδισης της ελεύθερης ροής παροχών στην Ευρώπη.

Πηγή: euractiv.gr