Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη της Angkela Merckel στην Αθήνα, η οποία εξέπεμψε ισχυρό συμβολισμό φτάνοντας να πει ότι βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ».

Το θετικό πρόσημο στον απολογισμό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα ήταν μαζικές , αλλά ειρηνικές και δεν συνέβησαν έκτροπα που μπορούσαν να αμαυρώσουν αμαύρωναν το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ωστόσο το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ήταν σαφές: Η κυρία Merkel θα βοηθήσει όσο μπορεί την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και βλέπει θετικά το αίτημα για επιμήκυνση με την προϋπόθεση η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Το παρασκήνιο

Η βόλτα της Merkel με τον Αντώνη Σαμαρά στον κήπο δεν ήταν τυχαία, αλλά σχεδιασμένη για να δείξει τη σαφή στήριξη της Ελλάδας από τους ισχυρούς της Ευρώπης, αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στους επικριτές της Ελλάδας, Αυστριακούς, Ολλανδούς αλλά και Γερμανούς όπως ο Ρέσλερ, ή ο Σόιμπλε, ότι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουν απαξιωτικά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή αναφορά της στη βοήθεια που προσφέρει ώστε να εκταμιευτεί η δόση έστω και με κάποιες προϋποθέσεις, θεωρούνται από την κυβέρνηση, ως στοιχεία της στήριξης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Merkel ζήτησε από την Ελλάδα να κλείσει σύντομα τις εκκρεμότητες, οι οποίες υπολογίζονται σε 89, και τότε θα μπορεί να στηριχθεί πάνω της. Η αναφορά της καγκελαρίου για τις θυσίες του ελληνικού λαού και πόσο τις αναγνωρίζει, δεν ειπώθηκε μόνο on camera αλλά και με τον κ. Σαμαρά αλλά και αργότερα με τους επιχειρηματίες.

«Ελλάδα τρέξε»

Η Ελλάδα τώρα είναι αναγκασμένη να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Ο επίτροπος Olli Rehn διεμήνυσε ότι τον Νοέμβριο μπορεί να περιμένει η Ελλάδα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ενώ ο Junker μίλησε για 89 μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για μέτρα όπως η καθιέρωση του κατώτατου μισθού με νόμο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα περισσότερα από τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Στο μεταξύ ο έλληνας Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες ότι αν προλάβει η κυβέρνηση να ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα ως τις 18 Οκτωβρίου, τότε η δόση θα εκταμιευθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου. Διαφορετικά, θα πάμε για τέλη Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, το Δημόσιο, ως τις 16 Νοεμβρίου πρέπει να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια που λήγουν ύψους 6,6 δισ. Σε μια εξαντλημένη τραπεζική αγορά, η επανέκδοση έντοκων γραμματίων για να εξοφληθούν αυτά που λήγουν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και η κυβέρνηση θα προτιμούσε να δοθεί μια άλλη λύση.

Η φοροδιαφυγή;

Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν, στην περίφημη «πάταξη της φοροδιαφυγής». Το Σώμα Ελεγκτών βεβαίωσης και Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, το οποίο θεωρητικά θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με όπλα τις εξπρές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και την άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών μένει ακόμη στα χαρτιά.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη στελέχωση του νέου σώματος με 2.335 ελεγκτές αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής την δίνουν το πολύ 80 στελέχη. Την ίδια ώρα η θέση του Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών θεμάτων παραμένει κενή εδώ και εννέα μήνες.

Αξίζει να γίνει επιμήκυνση του Μνημονίου;

Η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου «πρέπει να εξετασθεί» είχε χθες σαφώς ο Olli Rhen. Η επιμήκυνση συναντά αντιδράσεις εξαιτίας της πρόσθετης χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί. Ωστόσο, δεδομένου οtι η Τρόικα θέλει να ληφθεί το 70% των μέτρων εντός του 2013, η αξία της επιμήκυνσης περιορίζεται σημαντικά.

Παράλληλα, το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον στο τραπέζι των δανειστών μας. O Schäuble ανέφερε χθες σαφώς ότι οι προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές προκαλεί σκεπτικισμό σε πολλές χώρες.

Αυτή η δήλωση επιτείνει τις φήμες για ριζική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει και από δημοσίευμα του New York Times.

Πηγή: euractiv.gr