H UNESCO, έχει υπογράψει μια άνευ προηγουμένου συμφωνία , με την οποία δεσμεύεται για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, αλλά και στην ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της UNESCO υπεγράφη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (8 Οκτωβρίου) από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Catherine Ashton και τον Επίτροπος Ανάπτυξης κ. Andris Piebalgs.

Συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπάρξει και στο παρελθόν μεταξύ της UNESCO και της Επιτροπής. Η νέα συμφωνία, ωστόσο, η πρώτη μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεσμεύει όχι μόνο το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της, καθώς και το περιεχόμενο εμφανίζεται ως πιο «πολιτικό» από την άποψη της προσήλωσης στις οικουμενικές αξίες.

«Βλέπω αυτή την υπογραφή ως το αποκορύφωμα μίας από τις προτεραιότητες που έθεσα όταν εξελέγην Γενικός Διευθυντής – για να εμβαθύνω τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε η Μπόκοβα, που κατέχει το αξίωμα από το Σεπτέμβριο του 2009.

Η Μπόκοβα, Βουλγάρα υπήκοος, έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της UNESCO. “Έχοντας η ίδια εργαστεί για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η πρώτη Υφυπουργός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έχω βαθιά επίγνωση του κοινού τόπου που η UNESCO και η Ευρωπαϊκής Ένωση μοιράζονται», δήλωσε η Μπόκοβα.

Η Μπόκοβα δήλωσε ότι η ΕΕ και η UNESCO θα πρέπει να εργαστούν “σκληρότερα και πιο κοντά” στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναφέροντας την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις προκλήσεις της Αραβικής Άνοιξης. Για το σκοπό αυτό, η UNESCO άνοιξε ένα γραφείο συνδέσμου στις Βρυξέλλες.

“Περιγράφοντας τα κυριότερα πεδία δράσης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης και της ανάπτυξης των μέσων ενημέρωσης, ιδίως στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

.Η Marie-Paule Roudil, επικεφαλής του Γραφείου της UNESCO στις Βρυξέλλες, είπε στην EurActiv ότι οι προηγούμενες συμφωνίες είχαν “περισσότερο διοικητική» φύση. Σε γενικές γραμμές, είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έβλεπαν παραδοσιακά στην ΕΕ, ως τον μεγαλύτερο χορηγό αναπτυξιακής βοήθειας. Αλλά όταν ήρθε η Μπόκοβα στις Βρυξέλλες για να δημιουργήσει το γραφείο συνδέσμου το Φεβρουάριο του 2011, δεσμεύτηκε να αλλάξει αυτό το μοτίβο και να δημιουργήσει «μια εταιρική σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες”, δήλωσε ο Roudil.

“Ορισμένες οργανώσεις βλέπουν την Ένωση περισσότερο ως οικονομικό χορηγό παρά ως έναν υποκινητή των αξιών. Εμείς στην UNESCO είμαστε διαφορετικοί στο θέμα αυτό », είπε.

Πηγή: euractiv.gr