Κοινό μέτωπο σχημάτισαν Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Επιτροπή Περιφερειών για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2014-2020. Στο μεταξύ η πρόταση για τις «ενδιάμεσες» περιφέρειες δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος, μετά και το πράσινο φως της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο επίτροπος Hahn υπογράμμισε τη σημασία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντάς την ως την «πιο ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση από τη δεκαετία του ‘80». Υπερασπίστηκε την ιδέα των «ενδιάμεσων περιφερειών» λέγοντας ότι «το κενό μεταξύ των λιγότερο αναπτυγμένων και περισσότερο αναπτυγμένων περιφερειών είναι τόσο σημαντικό που πρέπει να υπάρξει κάτι στο ενδιάμεσο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα».

Σημείωσε ότι οι ενδιάμεσες περιφέρειες «δε θα υπάρχουν για πάντα αλλά για συγκεκριμένη χρονική περίοδο», μέχρι δηλαδή όλες οι περιφέρειες να φθάσουν σε παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης.

Ο γερμανός επίτροπος σημείωσε επίσης ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στην περιφερειακή πολιτική, δεν είναι χρήματα που δαπανώνται αλλά χρήματα που επενδύονται στην περιφερειακή ανάπτυξη και στον κόσμο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να δημιουργηθούν νέοι οικονομικοί κύκλοι.

Κάλεσε τα κράτη μέλη να ψηφίσου υπέρ του προτεινόμενου σχεδίου της Κομισιόν αποφεύγοντας τις περικοπές και τις μειώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα πεδία πολιτικής που περιλαμβάνονται τώρα στο πλαίσιο.

Ακόμη χαιρέτησε την στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης – η οποία τους προηγούμενους μήνες φαινόταν πιο διστακτική- και κάλεσε τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές σε άλλα κράτη μέλη να «πιέσουν» τις κυβερνήσεις τους να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν- ακόμη και στην επόμενη σύνοδο εάν καταστεί δυνατό.

Στο πλευρό της Κομισιόν και η Επιτροπή Περιφερειών

Ταυτόχρονα η Επιτροπή Περιφερειών παρουσίασε χθες (9 Οκτωβρίου) την αιτιολογημένη γνώμη της για την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, και έτσι για πρώτη φορά Κομισιόν, Κοινοβούλιο και Επιτροπή Περιφερειών είναι μαζί και στηρίζουν τις ίδιες θέσεις χωρίς εξαιρέσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπή Περιφερειών, Ramón Luis Valcárcel, υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι υποστήριξαν για πρώτη φορά τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που υιοθετήθηκε από 11 κράτη μέλη, και είπε ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, εάν οι περιφέρειες πιέσουν τα κράτη μέλη τότε το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Σε ερώτηση της EurActiv.gr για τις ενδιάμεσες περιφέρειες, ο πρόεδρος της Επιτροπή Περιφερειών είπε ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε τις περιφέρειες σύγκλισης διαφορετικά η κατάσταση δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Έφερε ως παράδειγμα την περιφέρεια από την οποία προέρχεται, την Μούρθια, λέγοντας ότι χωρίς τις περιφέρειες σύγκλισης, μέσα σε μια νύχτα θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το Λονδίνο.

«Διάφορες περιφέρειες έχουν ΑΕΠ που ανταποκρίνεται στο 75-90% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ», είπε ο Ισπανός, και πρόσθεσε ότι αυτό καθιστά απαραίτητη τη νέα κατηγορία.

Απόψεις

«Είμαστε υπέρ της πρότασης για ενδιάμεσες περιφέρειες […] θεωρούμε η κυβέρνησή μας θα αποφασίσει υπέρ της πρότασης, προσπαθούμε να την πείσουμε», είπε στην EurActiv.gr ο Angelo Michele Iorio, που εκπροσωπεί 4 ιταλικές περιφέρειες (Σαρδηνία, Molise, Basilicata και Abruzzo).

Πηγή: euractiv.gr