“Για ποιο λόγο πήγε η Α.Μέρκελ στην Ελλάδα”, διερωτώνται οι αναλυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα ξαφνικά και ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την άφιξη της στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι ορισμένα πράγματα δεν λέγονται από τηλεφώνου, ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Λέγονται από κοντά στα επτασφράγιστα διαμερίσματα.

Το να έρθει η Α.Μέρκελ για να “δει από κοντά” την κατάσταση (“να την εποπτεύσει” είπε χαρακτηριστικά) νομίζουμε ότι δεν υφίσταται ως λόγος έλευσης, αφού είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η απάντηση είναι άλλη και έρχεται από την Κύπρο. Πριν από 22 μήνες η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε επισκεφτεί επίσης αιφνιδιαστικά και για μόνο 8 ώρες την Λευκωσία.

Όλοι τότε είχαν απορήσει με αυτή την επίσκεψη διότι ουδέποτε η Γερμανία είχε ασχοληθεί ενεργά με το κυπριακό ζήτημα. Επομένως ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο η Α. Μέρκελ επισκέφτηκε την Κύπρο ξαφνικά. Ο λόγος και σε εκείνη αλλά και στην σημερινή επίσκεψη είναι ο ίδιος και δεν είναι άλλος από τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Ένας πλήρης φάκελος έχει παραδοθεί πριν από μερικές ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο από την γερμανική πρεσβεία και αφορούσε ακριβώς αυτό: Την αξιοποίηση των κοιτασμάτων “προς όφελος της Ευρώπης” (διάβαζε “προς όφελος της Γερμανίας”)..

Η Γερμανία μπορεί να είναι η πρώτη εξαγωγός χώρα της Ευρώπης και η τρίτη εξαγωγική δύναμη του κόσμου, αλλά το μόνιμο στρατηγικό πρόβλημά της είναι η ανυπαρξίας πηγών ενέργειας. Κάτι που το πλήρωσε ακριβά και ο Α.Χίτλερ τον Β’Π.Π., όταν “ξέμεινε” από βενζίνη και πετρέλαιο, ειδικά μετά την απώλεια της Ρουμανίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές χώρες στην ΕΕ που είτε έχουν εντοπίσει είτε έχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπίσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η “στενή” (μέχρι ασφυξίας…) σχέση τους με την Γερμανία, εξασφαλίζει στο Βερολίνο, αυτό που ποτέ δεν είχε: Ενέργεια.

Όταν ο Α,Μέρκελ επισκέφθηκε τον πρόεδρο Χριστόφια έναντι της Τουρκίας όταν τον επισκέφτηκε στο προεδρικό Μέγαρο τον Ιανουάριο του 2011 ούτε είναι τυχαία η σημερινή επίσκεψη στο Μαξίμου για μία χώρα με περιορισμένους ενεργειακούς πόρους όπως η Γερμανία (με παραγωγή 147.200 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και ημερήσια κατανάλωση 2,5 εκατ. βαρέλια, και 12,65 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραγωγή με ανάγκες για 99,5 δισ κυβικά μέτρα την ημέρα) και με μία οικονομία που πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας 1 τρισ. ευρώ.

Είναι άραγε τυχαίο ότι η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ οι οποίες θα αποκαλύψουν τον ερχόμενο Μάιο το μέγεθος του ενεργειακού πλούτου της χώρας;

Πηγή: defencenet.gr