Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Mykola Azarov τόνισε ότι το εργοστάσιο θα βοηθήσει στην ενεργειακή της απεξάρτηση της χώρας ενώ αναλυτές υπογράμμισαν ότι είναι «καλά νέα» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μεγάλος παραγωγός ουρανίου, η Ουκρανία στο παρελθόν έχει αγοράσει επεξεργασμένα πυρηνικά καύσιμα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Smolino, περίπου 300χλμ από το Κίεβο, θα μπορεί να παράσχει στη χώρα μέχρι το 2020 όλες τις ανάγκες της για πυρηνικά καύσιμα, τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Η Ουκρανία έχει ήδη 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία και σχεδιάζει να ολοκληρώσει άλλους δύο, στον κεντρικό πυρηνικό σταθμό του Hmelnitski, μέχρι το 2015.

«Σήμερα ξεκινήσαμε το πιο ουσιαστικό έργο προς την ενεργειακή ανεξαρτησία στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας», είπε. Η λειτουργία του έργου θα γίνει από μια ουκρανορωσική κοινοπραξία.

Ο Azarov υπογράμμισε ότι το έργο «γύρισε την σελίδα» στις ουκρανορωσικές σχέσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οικολογικά, η εγκατάσταση θα είναι «πλήρως ασφαλής».

Παρά την μεγαλύτερη καταστροφή της ανθρωπότητας στο Τσερνομπίλ το 1986, η Ουκρανία επιμένει στην ανάπτυξη του πυρηνικού της τομέα. Περίπου το ήμισυ του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας παράγεται από πυρηνική ενέργεια ενώ η χώρα έχει τη δυναμική να καταστεί σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Regnum, ο Sergei Kondratiev από το ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικών, χαρακτήρισε το πυρηνικό εργοστάσιο ως «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά έργα συνεργασίας στον μετασοβιετικό χώρο».

Πρόσθεσε ότι χωρίς αμφιβολία, το εργοστάσιο δεν σχεδιάστηκε μόνο για τις παροχές της Ουκρανίας.

«Αυτά είναι καλά νέα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι τώρα ήταν πελάτες της Rosatom», είπε, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρατική ρωσική εταιρεία.

Αντιδραστήρες ρωσικής τεχνολογίας υπάρχουν επίσης και στην Βουλγαρία, την Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία καθώς και Φιλανδία.

Ο Kondratiev είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει εάν και πώς ο νέος ουκρανικός σταθμός θα επιδράσει στις τιμές πυρηνικών καυσίμων, αλλά τόνισε ότι το έργο θα διασφαλίσει τους ανατολικοευρωπαίους ότι η Rosatum δεν έχει καμία πρόθεση να μονοπωλήσει την παραγωγή, και ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί τις τεχνολογίες της.

Ο ρώσος αναλυτής μίλησε επίσης και για την Westinghouse, λέγοντας ότι η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία της με την Ουκρανία. Πέρυσι, η Ουκρανία έδειξε ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse ως εταίρο.

Πηγή: euractiv.gr