Διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν την επεξεργασία της ιδέας για την υιοθέτηση ενός πακέτου κυρώσεων εναντίον του Ιράν με στόχο την επίσημη υιοθέτησή του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Έτοιμη να απαγορέψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν είναι η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πιέσεις στην Τεχεράνη αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Υπάρχει συμφωνία για το φυσικό αέριο», είπε ένας διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Τα μεγάλα κράτη την υποστηρίζουν, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία», τόνισε ένας άλλος.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης και προτάσεις που σχετίζονται με την οικονομία και την ενέργεια, επεσήμαναν τρεις διπλωμάτες την Πέμπτη (4 Οκτωβρίου).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους πίεσης προς την Τεχεράνη προκειμένου να κάνει πίσω στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος καθώς τα διπλωματικά μέσα απέτυχαν φέτος. Η Τεχεράνη από την άλλη αρνείται ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι εντάσεις ωστόσο φαίνεται να αυξάνονται, με το Ισραήλ να απειλεί με χτύπημα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Από το 1995, οι ΗΠΑ έχουν απαγορέψει στις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν και να εμπορεύονται ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η ΕΕ από την άλλη «άργησε» να απαγορέψει συναλλαγές με τον ενεργειακό τομέα του Ιράν. Επέβαλε εμπάργκο στο πετρέλαιο φέτος, ενώ το 2010 απαγόρεψε τον σχηματισμό κοινοπραξιών με εταιρείες στο Ιράν που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγές της ΕΕ ανέφεραν, ότι το ιρανικό αργό πετρέλαιο φθάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, η οποία το συνδυάζει με το αζέρικο φυσικό αέριο και εν συνεχεία το μεταφέρει.

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι τα νέα μέτρα υπάρχει κίνδυνος να αποξενώσουν την Τουρκία, η οποία θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο στα σχέδιά της περί διαφοροποίησης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο είναι ένα ρίσκο που πρέπει να παρθεί.

Πηγή: euractiv.gr