Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τη Συρία, ωστόσο ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση με τη Δαμασκό δεν είναι μακριά από τη σφαίρα της πραγματικότητας, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Άγκυρας θα ήταν ένα «θανάσιμο λάθος».

«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε είμαστε μακριά από αυτόν. Αυτό το έθνος έχει έρθει εδώ που βρίσκεται σήμερα έχοντας περάσει διηπειρωτικούς πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας ένα επιθετικό ύφος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος Ερντογάν έρχεται στον απόηχο του θανάτου πέντε Τούρκων πολιτών από τη ρίψη οβίδας από τη συριακή πλευρά των συνόρων. Ως αντίποινα για την επίθεση, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε επί δύο ημέρες συριακές συνοριακές θέσεις, προκαλώντας το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, η Συρία απολογήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών για τη ρίψη οβίδας που προκάλεσε το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών το βράδυ της Τετάρτης στη συνοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλ, διαβεβαιώνοντας την Άγκυρα πως παρόμοιο επεισόδιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

«Η Συρία αποδέχεται αυτό που έκανε και απολογείται. Είπαν πως κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε με τη Συρία το απόγευμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι.

Πηγή: skai.gr