Τον στόχο της ανάπτυξης και της δημιουργίας απασχόλησης προωθεί η νέα συνταγή για την βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, την οποία παρουσίασε χθες (3 Οκτωβρίου) η Κομισιόν με τίτλο «Πράξη Ενιαίας Αγοράς ΙΙ».

Παρά την εισαγωγή της 20 χρόνια πριν, η Ενιαία Αγορά της ΕΕ δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς θεωρείται από την Κομισιόν κεντρικό στοιχείο για την ατζέντα ανάπτυξης της Ευρώπης και ένας τρόπος εξόδου από την τρέχουσα κρίση.

Από το 1992 μέχρι το 2008, η Ενιαία Αγορά παρήγαγε 2,77 εκ νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεσε 2,13% στο ΑΕΠ.

«Ο χρόνος είναι λίγος. Ο κόσμος περιμένει ανάπτυξη. Περιμένει οικονομική ελπίδα», είπε ο γάλλος επίτροπος εσωτερικής αγοράς Michel Barnier.

Στη νέα της πρόταση, η Κομισιόν προτείνει 12 επίπεδα ταχείας υιοθέτησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς.

Αυτές οι δράσεις είναι συγκεντρωμένες σε 4 κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αξιοπιστία: ολοκληρωμένα δίκτυα, διασυνοριακή κινητικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, ψηφιακή οικονομία, και δράσεις που ενισχύουν τη συνοχή και τα οφέλη των καταναλωτών.

Για παράδειγμα η Κομισιόν θέλει να πετύχει μια ανταγωνιστική αγορά υπηρεσιών σιδηροδρόμων για τους επιβάτες καθώς και να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Σήμερα, ένα πλοίο που πηγαίνει από το Ρότερνταμ στη Μασσαλία υπόκειται στις ίδιες δυσκολίες, κανονισμούς και προβλήματα, όπως ακριβώς και ένα πλοίο από την Κίνα στη Μασσαλία!!

Η ψηφιακή οικονομία επίσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Ακόμη το 35% των χρηστών διαδικτύου δεν αγοράζουν διαδικτυακά εξαιτίας ανησυχιών για τις πληρωμές, επομένως η Κομισιόν θέλει να καταστήσει πιο αποδοτικές τις πληρωμές υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Η Ενιαία Αγορά σημαντική εάν υπάρχει πολιτική βούληση

Τον Απρίλιο του 2011, υιοθετήθηκε η πρώτη Πράξη Ενιαίας Αγοράς, και ήρθε ως απάντηση στην οικονομική κρίση και την ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πρότεινε 12 δράσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την εκμετάλλευση της δυναμικής της Ενιαίας Αγοράς προκειμένου να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη και πρόσθετη απασχόληση.

Ωστόσο οι επιπτώσεις της αδύναμης οικονομίας ακόμη πλήττουν την Ευρώπη σκληρά. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη εφόσον η ανεργία επιμένει να είναι στα ύψη, συγκεκριμένα για τους νέους, και ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας ζει σε συνθήκες φτώχειας.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κρίσης, εάν θέλουμε να έχουμε δημοσιονομική σύγκλιση στην Ευρώπη, και εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία πρέπει να φέρουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη. πρέπει να βρούμε τα μέσα της ανάπτυξης στην Ενιαία Αγορά», τόνισε μια πηγή της ΕΕ.

«Δεν έχουμε φυσικούς πόρους, αλλά έχουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο, την Ενιαία μας Αγορά, με 500 εκ καταναλωτές. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως την ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr