Η Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού ‘Η Πάρκινσον και τα Μυστικά της…’, έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν διαλέξεις που θα αφορούν τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες», αλλά και πρακτικά σεμινάρια που θα αφορούν α) Κίνηση και άσκηση, μέσω φυσικοθεραπείας στην Πάρκινσον και β) Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια, ο ρόλος των φροντιστών.

Στις διαλέξεις σχετικά με τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες» θα συμμετέχουν πρωτοπόροι για την Ελλάδα, Νευρολόγοι και Ψυχίατροι με ειδικό ενδιαφέρον και εμπειρία στην Πάρκινσον. Ο κ. Ι. Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος, θα εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες της άνοιας στην Πάρκινσον και τις διαφορές της με την Αλτσχάιμερ, ενώ ο κ. Α. Ρομποτής, Ψυχίατρος, θα μιλήσει για τα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και οκτώ χρόνια νωρίτερα από τα κινητικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Τάγαρης, Ειδικός Νευρολόγος, θα εξηγήσει τα μυστικά σχετικά με τις φαρμακευτικές επιλογές ανά στάδιο της ασθένειας και την υποδόρια αντλία απομορφίνης. Η κα Κ. Σπανάκη, Ειδικός Νευρολόγος θα αναπτύξει την εμπειρία της από την αντλία συνεχούς έγχυσης ντοπαμίνης και την αλλαγή που αυτή φέρνει στην καθημερινότητα των ασθενών, ενώ ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, Ειδικός Νευρολόγος, Πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση θα εξηγήσει πότε είναι ο καλύτερος χρόνος και ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για την εμφύτευση νευρο-διεγέρτη (Deep Brain Stimulation).

Στο πρακτικό σεμινάριο σχετικά με την «Κίνηση και άσκηση», αναμένεται 500 άτομα με Πάρκινσον να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικρά μυστικά και πρακτικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια σε διάφορες συνθήκες στο σπίτι τους ή στον δρόμο. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ασκήσεων, κατάλληλων για τα όλα τα στάδια της ασθένειας και θα διδαχθούν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα εκτελεστεί μέσα στην αίθουσα από τους ίδιους, με σκοπό να μπορούν να το εφαρμόζουν στο σπίτι. Εθελοντές φοιτητές φυσικοθεραπείας από τις σχολές της ευρύτερης περιοχής θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτές φυσικοθεραπευτές της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και της Parkinson Care.

Στο δεύτερο σεμινάριο με θέμα «Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια», μια ομάδα ψυχολόγων της εταιρείας Parkinson Care θα αναπτύξει και αναμένεται να συζητήσει με 300 φροντιστές Ατόμων με Πάρκινσον, τις ανάγκες των ιδίων και των συντρόφων τους, τα συναισθήματα που αναδύονται μετά από την ανακάλυψη ότι ο σύντροφος τους πάσχει από την ασθένεια ή από τη μακροχρόνια φροντίδα τους. Τέλος, θα αναπτυχθούν τα προγράμματα υποστήριξης φροντιστών της Parkinson Care που υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, όπως επίσης και η νέα τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον.

Δράση «Μιλώ για την Πάρκινσον»: Στην ημερίδα οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά σε βιντεοκάμερα ( on camera) για να δώσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποιώντας το κοινό. Η Πάρκινσον δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία και φυλή, και αφορά όλους. Τα βίντεο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στο www.parkinsonportal.gr και την επιμέλεια θα έχει η δημοσιογράφος υγείας κα Εύα Ντελιδάκη. Σημείο συνάντησης το περίπτερο της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- κίνηση».

Κρατήσεις Θέσεων για την Ημερίδα: Τα Άτομα με Πάρκινσον και οι φροντιστές τους μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης έως τις 19 Οκτωβρίου καλώντας τη Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον τηλέφωνο 90 11 40 40 34, καθημερινά 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 με 9 το απόγευμα. (χρέωση από σταθερό 1,23€/1’, κιν.1,57€/1’) Μέρος των εσόδων στηρίζουν τις δράσεις της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση.

Όπως προτρέπει και ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, «Σας περιμένουμε και φέτος να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μαζί!»

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση σας προσκαλεί στην 3η Εκπαιδευτική ημερίδα για τα Άτομα με νόσο Πάρκινσον, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 από τις 09:30 έως τις 15:00 στο ξενοδοχείο CARAVEL

Σχετικά με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον, είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από το 2008 είναι μέλος της EPDA – European Parkinson’s Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι Άτομα με ν. Πάρκινσον, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές. Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ– κίνηση, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της νόσου Πάρκινσον.

Λίγα λόγια για τη Νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη, χρόνια και πολύπλοκη νευροεκφυλιστική πάθηση και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ. Δεν έχει θεραπεία και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Παρόλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες θεραπείας και διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους. Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και το κόστος του για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε €13,9 δις ετησίως.

Το διαδικτυακό της σπίτι www.parkinsonportal.gr φιλοξενεί ανάλογο Forum στο οποίο, τα μέλη ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες, ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ρωτήστε τον ειδικό» για ειδικά ερωτήματα. Αξιόλογη είναι και η Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, που πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις.

 

Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον τηλ. στο 90 11 40 40 34

Καθημερινές 10.00- 14.00 και 17.00-2100

(Χρέωση από σταθ. 1,23€/1’, κιν.1,57€/1’, γραμμή παραπόνων 214-2148020, MEDIATEL)

 

Τηλέφωνο: 210 2135817

Website: www.parkinsonportal.gr

Εmail: info@parkinsonportal.gr