Η κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελεί «σαφή και πραγματικό κίνδυνο» και δεν έχει βελτιωθεί παρά τα μέτρα των Ευρωπαίων πολιτικών, τόνισε ο Καναδός υπουργός οικονομικών Jim Flaherty.
Σε μια δριμεία κριτική κατά των Ευρωπαίων πολιτικών που δεν έδρασαν γρηγορότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Καναδός αυξάνει τις πιέσεις ενόψει της συνάντησης των G7 (επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών) στις 11 Οκτωβρίου.
«Η πρωταρχική ανησυχία στις συναντήσεις; Η Ευρώπη είναι νούμερο ένα, πρέπει να είναι νούμερο ένα, καθώς αποτελεί τον σαφής και τωρινό κίνδυνο και παραμένει», είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.
«Τα πράγματα δεν βελτιώνονται στην Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης δράσης», πρόσθεσε.
«Έγιναν κάποια βήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον Mario Draghi, που είναι βοηθητικά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη έχουμε τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση καθώς και ζητήματα αναφορικά με το εξωτερικό χρέος- αυτά δεν έχουν αλλάξει».
Η συνάντηση των G7 θα λάβει χώρα στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ ΕΕ και Καναδάς βρίσκονται στο μέσο των διαπραγματεύσεων για μια οικονομική και εμπορική συμφωνία. Η ΕΕ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Καναδά, μετά τις ΗΠΑ.
Τα λόγια του Καναδού έρχονται σε αντίθεση με τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η Ιαπωνία για την Ευρώπη, επαινώντας την Τετάρτη για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχει προβεί έως τώρα.
Η Συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά, αντιστέκεται στις πιέσεις των άλλων χωρών να συνεισφέρει με πρόσθετα χρήματα στο ΔΝΤ προκειμένου να βοηθηθεί η Ευρώπη, είπε ο Flaherty.
«Θα επιμείνουμε στη θέση μας. Οι χώρες στην ΕΕ είναι πλούσιες και μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τη λύση του θέματος», είπε.
Πηγή: euractiv.gr