Στο Ντένβερ του Κολοράντο πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, που περιστράφηκε σε εσωτερικά θέματα, όπως η οικονομία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα κοινωνικά προγράμματα και ο ρόλος του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CNN, στην πρώτη τηλεμαχία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών προηγείται με 67% έναντι 25% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Πρώτη ενότητα η οικονομία και η αγορά εργασίας και η ερώτηση που τέθηκε στους δύο υποψήφιους είναι τι θα κάνουν για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις σε εκπαίδευση και καινοτομία και μείωση του ελλείμματος με εξισορροπημένο τρόπο, φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, και μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης, υποσχέθηκε ο κ. Ομπάμα.

Πρόγραμμα 5 σημείων πρότεινε ο κ. Ρόμνι με ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας με προώθηση της βιομηχανίας πετρελαίου και άνθρακα, διεύρυνση του διεθνούς εμπορίου, έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του ελλείμματος, βελτίωση της παιδείας και μείωση του ποσοστού φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη. «Προτεραιότητα μου είναι να μειώσω την ανεργία στην χώρα», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι το φορολογικό σχέδιο του κ. Ρόμνι ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα, δεν θα περιορίσει την ανεργία και θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικών προγραμμάτων με παράλληλη μεταρρύθμιση τους για μείωση του κόστους αυτών των προγραμμάτων, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπερηλίκων και το ομοσπονδιακό συνταξιοδοτικό σύστημα, τάχθηκε ο κ. Ομπάμα.

Δεν προτείνω καμία αλλαγή των προγραμμάτων αυτών για τους τρέχοντες συνταξιούχους, δήλωσε ο κ. Ρόμνι, και προώθησε σχέδιο μεταβίβασης μεγάλου μέρους της ευθύνης χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων σε πολιτειακό επίπεδο.

Για τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της οικονομίας και το πόσο αυτοί είναι απαραίτητοι, ο κ. Ρόμνι δήλωσε ότι «οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να δουλέψει η οικονομία», αλλά τάχθηκε κατά νόμου που κατά τη γνώμη του επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση των ρυθμιστικών μηχανισμών προς τις τράπεζες που, όπως είπε, προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην οποία περιέπεσε η χώρα. Επίσης τόνισε ότι «Όλη η βοήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες αποπληρώθηκε ολόκληρη μέχρι και το τελευταίο σέντ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος.

Για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το νόμο μεταρρύθμισης του συστήματος που προώθησε ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Ρόμνι τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου, λόγω του υψηλού του κόστους και του κρατικού παρεμβατισμού που περιέχει, όπως είπε, και ο οποίος θα περιορίζει το ύψος της κάλυψης που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπεραμύνθηκε του νόμου λέγοντας ότι στοχεύει στην προστασία του μέσου αμερικανού, θέτοντας όρια στις ασφαλιστικές εταιρείες, και δημιουργώντας φορείς προσφοράς οικονομικότερης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Τέλος για το ρόλο του ομοσπονδιακού κράτους, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να διαφυλάττει την ασφάλεια, και να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση νέων ευκαιριών. Να προωθεί και να προστατεύει τις αρχές του συντάγματος και της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο κ. Ρόμνι και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε το κράτος να περιορίσει την ατομική πρωτοβουλία.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεσμεύτηκε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την άλλη πλευρά για την εύρεση κοινών στόχων. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε θέλει να προωθήσει τους στόχους της στήριξης της μεσαίας τάξης και της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας της χώρας.

Πηγή: skai.gr