Την προσέγγισή τους στις διαπραγματεύσεις με τους άλλους προέδρους της ΕΕ αναφορικά με την οικονομική και νομισματική ένωση συζήτησαν χθες (2 Οκτωβρίου) οι αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής.

Τόνισαν ότι παρόλο που μια αλλαγή των συνθηκών είναι αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα, μπορούν να γίνουν πολλά με τις ήδη υφιστάμενες συνθήκες, δη στον τομέα των δημοσιονομικών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για μια οικονομική και νομισματική ένωση στη σύνοδο κορυφής 18-19 Οκτωβρίου, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον πρόεδρο του Eurogroup Jean-Claude Juncker και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Οι πλήρεις διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη (4 Οκτωβρίου) και ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ωστόσο επίσημα θα υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις ηγέτες έχουν ήδη παρουσιάσει μια αρχική έκθεση, «Towards a Genuine Economic and Monetary Union», στη σύνοδο του Ιουνίου, και πήραν την εντολή να συνεχίσουν τις εργασίες. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στην Ευρωβουλή είναι μεγάλες.

«Όλες οι αποφάσεις αναφορικά με το ευρώ χρειάζονται την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Οι πρόσφατες τάσεις παράκαμψης των κοινοβουλίων είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Martin Schulz.

«Η πολιτική χρειάζεται την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ακόμη περισσότερο από αυτή των αγορών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη μέσω κοινοβουλευτικής εποπτείας και συζήτησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε θα παραμείνει άπραγο εάν ληφθούν αποφάσεις εκτός Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Όλα τα συστήματα και οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση- ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Τρόικα και πχ ο εποπτικός μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού τομέα- θα πρέπει να περάσουν από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπερβαίνουν τα σημερινά δικαιώματα ελέγχου του Κοινοβουλίου στη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Πηγή: euractiv.gr