Ανεβάζει τους τόνους κατά των τραπεζιτών ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Merkel στις επόμενες εκλογές –και πρώην υπουργός Οικονομικών, Peer Steinbrück, αποκαλώντας τους Ελβετούς τραπεζίτες «Ινδιάνους».

Σε πρόσφατο συνέδριο με Ελβετούς τραπεζίτες, ο Steinbrück επανέλαβε το γνωστό του σχόλιο, συγκρίνοντας τους Ελβετούς με τους Ινδιάνους, που πρέπει να απειληθούν από το ιππικό πριν αρχίσουν να τρέχουν. Ωστόσο, παρέμεινε σοβαρός σε ένα σταθερό «όχι» σε φορολογικές συμφωνίες όσο δεν αποδίδονται φόροι στα μαύρα χρήματα.

Το 2009, είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν «μαστίγιο» κατά της Ελβετίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Το Σάββατο το πρωί στο συνέδριο του Κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, ο Steinbrück έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά τον ορισμό του ως υποψήφιος του SPD (Σοσιαλδημοκράτες).

Στην ομιλία του ήταν πάλι προκλητικός για την φορολογική πολιτική της Ελβετίας.

«Δεν ξέρω πραγματικά εάν βλέπω εικόνες ιππικού», είπε. «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει απλά να μιλάμε για αυτό, αλλά να το επιδιώξουμε».

Ο Steinbrück ίσως είναι να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελβετία λόγω των «συγκρίσεών» του, ωστόσο στη Γερμανία έχει τη φήμη κάποιου με σκληρή και προκλητική γλώσσα που του αρέσει να τη χρησιμοποιεί εναντίον των τραπεζιτών και των φοροφυγάδων.

Καλή συνεργασία με την Merkel

Στη Γερμανία, ο Steinbrück τυγχάνει μεγάλου σεβασμού για τη διαχείριση της κρίσης όντας υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Merkel τους πρώτους 12 μήνες μετά την κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ. Αυτός και η Merkel συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη γερμανική οικονομία.

Ο γερμανός είναι επίσης γνωστός καθώς σε έκθεσή του εισήγαγε την ιδέα ελέγχου των χρηματοπιστωτικών αγορών και πρόληψης μιας επανάληψης της κρίσης.

Στην έκθεσή του, προτείνει τον διαχωρισμό των επενδυτικών τραπεζών από τις παραδοσιακές λειτουργίες δανεισμού και κατάθεσης που σχετίζονται με τις τράπεζες λιανικής.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου χρηματοδοτικής βοήθειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται σε κρίση, καθώς και ελέγχους συγκεκριμένων τύπων συναλλαγών.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ARD έδειξε ότι 58% των γερμανών θεωρεί ότι ο Steinbrück είναι μια καλή υποψηφιότητα αντίθετα με το 21%.

Ωστόσο μεταξύ αυτού και της Merkel, 50% των ερωτηθέντων τόνισε ότι θα επέλεγε την Merkel και μόλις 36% τον Steinbrück.

Πηγή: euractiv.gr