Η Ευρώπη πρέπει να βρει «ισορροπίες» στις προσπάθειες δημοκρατικής αλλαγής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζουν αναλυτές ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Τυνήσιου πρωθυπουργού Hamadi Jebali στις Βρυξέλλες.

Καθώς το επαναστατικό πνεύμα της Αραβικής Άνοιξης επεκτάθηκε ανοίγοντας το δρόμο για πολιτική αλλαγή, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια μοναδική θέση να προσφέρει στήριξη στις νέες κυβερνήσεις σε Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και αλλού.

Ωστόσο οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι θα εμπλακούν μόνο ύστερα από αίτημα των εμπλεκόμενων χωρών.

«Είναι απόλυτα σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο εάν υπάρχει πραγματική βούληση να γίνει πρόοδος», είπε ο Alexander Graf Lambsdorff, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημοκρατικής μετάβασης από τις χώρες που είναι σε μετάβαση…. Είναι πέραν συζήτησης. Θα είμαστε ενεργοί μόνο εάν προσκληθούμε να γίνουμε».

Ο ίδιος ο Lambsdorff ηγήθηκε της αποστολής επιτήρησης των εκλογών της ΕΕ φέτος στη Λιβύη.

«Φυσικά ήταν πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης», εξήγησε. «Και το ίδιο συνέβη και στην Τυνησία. Η ευρωπαϊκή ομάδα ήταν εκεί ύστερα από πρόσκληση των αρχών. Στηρίζουμε τις χώρες που βρίσκονται σε μετάβαση, ωστόσο είναι απόφασή τους να προχωρήσουν. Όταν το κάνουν τότε θα μπορούμε να τους βοηθήσουμε με μια πληθώρα μεθόδων».

Ρευστή κατάσταση

Άλλοι σπεύδουν να τονίσουν τους κινδύνους από το να περιμένει κανείς «πολλά» από την ΕΕ σε μια τέτοια ασταθή περιοχή, όπου οι χώρες είναι αντιμέτωπες με μαζική πολιτική αναταραχή και εσωτερικές συγκρούσεις. Αυτό εμφανίστηκε στο τελευταίο κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μετά την αμερικανική ταινία που προσέβαλε το Ισλάμ.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ σε κάποια κράτη και όχι σε κάποια άλλα και νομίζω είναι σημαντικό για την ΕΕ να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητα και την περιπλοκότητα καθώς προσπαθεί να επεκτείνει τη βοήθειά της σε μια περιοχή που περνά δραματικές αλλαγές», σχολίασε ο Todd Landman, διευθυντής του Ινστιτούτου Democracy and Conflict Resolution του Πανεπιστημίου του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επεσήμανε ότι θα ήταν λανθασμένη αντίληψη να ισχυριστεί κανείς ότι όλοι οι εξεγερμένοι έδωσαν μάχη για τους ίδιους λόγους. Παρόλο που όλοι ζητούσαν αλλαγή, δεν διατυπώθηκε απαραίτητα σε δημοκρατικούς όρους. Συχνά οι εξεγερμένοι μάχονταν για οικονομική ή πολιτική αλλαγή πιο γενικά.

Αναγνωρίζει ότι η στροφή προς τη δημοκρατία θα ήταν το επιθυμητό από την πλευρά της Ευρώπης, ωστόσο προειδοποιεί ότι χρειάζεται προσοχή.

«Πρέπει να δούμε πώς εκλαμβάνει η περιοχή τη δημοκρατία, πώς οργανώνεται πολιτικά, ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών και εάν αυτά είναι ικανοποιητικά και αποδεκτά για τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα, νομίζω αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να συζητήσουμε», είπε στην Deutsche Welle.

Οικονομική και τεχνική βοήθεια

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η ΕΕ είναι αδύναμη να βοηθήσει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Πολλά πράγματα μπορεί να κάνει η ΕΕ: Είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο. Διαθέτει μια σειρά εργαλείων πολιτικής καθώς και βοήθειας που μπορεί να παράσχει στην περιοχή», είπε. «Και φυσικά έχει και τη δική της ιστορία για τη δημοκρατία καθώς και για τη σύγκρουση και τη διεύρυνση, που μπορεί να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά μία έννοια γίνεται μια πολιτική δύναμη που μπορεί να μοιραστεί τη δική της εμπειρία».

Πηγή: euractiv.gr