Τις προθέσεις της για εισαγωγή ενός συστήματος εποπτείας των εκπομπών στις αρχές του 2013, ανακοίνωσε χθες (2 Οκτωβρίου) η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την κατανάλωση καυσίμων στη ναυτιλία.

Η Κομισιόν είπε σε δήλωσή της ότι θα παρουσιάσει μια «απλή, ισχυρή και παγκόσμια εφικτή προσέγγιση προς τη θέσπιση ενός συστήματος εποπτείας, αναφοράς και επαλήθευσης των εκπομπών που βασίζεται στην κατανάλωση καυσίμων». Αυτό είναι το «απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για περαιτέρω δράση απέναντι στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε.

Η Elina Bardram, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγή και συγκεκριμένα στη μονάδα παγκόσμιων αγορών άνθρακα της ΕΕ, τόνισε ότι η θέσπιση ενός συστήματος μείωσης των εκπομπών βασισμένο στην αγορά, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 15δις € ετησίως μέχρι το 2030, ενώ θα αυξήσει και την απασχόληση στον εν λόγω τομέα.

«Μπορούμε να θεσπίσουμε ένα τέτοιο μηχανισμό πιο γρήγορα από ότι στις αερογραμμές», είπε στις 18 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις σε μια τέτοια κίνηση από άλλα τμήματα της Κομισιόν, που είναι δυσαρεστημένα με την εκτυλισσόμενη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα αναφορικά με τις εκπομπές των αερογραμμών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

«Πολύ δύσκολο, πολύ πολιτικά φορτισμένο»

Η εισαγωγή ενός παρόμοιου μηχανισμού για τις εκπομπές της ναυτιλίας βασισμένο στην αγορά θα ήταν «πολύ δύσκολη, πολύ πολιτικά φορτισμένη», τόνισε στην EurActiv πέρυσι ανώτατος αξιωματούχος της διεύθυνσης μεταφορών της ΕΕ.

«Οποιοδήποτε σύστημα θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας», τόνισε η ίδια πηγή.

Το «σύστημα εποπτείας, αναφοράς και επαλήθευσης» που ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος μεταφορών Siim Kallas από κοινού με την επίτροπο για την κλιματική αλλαγή Connie Hedegaard δεν περιείχε νέους μηχανισμούς βασισμένους στην αγορά.

Τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας προς μια παγκόσμια συμφωνία, ενώ ένα βλέμμα ήταν στραμμένο επίσης προς το συνέδριο του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr