Έτοιμη να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού είναι η Ισπανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναφέρει πάντως ότι η Γερμανία εξακολουθεί να διατυπώνει επιφυλάξεις.

Την ίδια στιγμή το κλίμα στους κύκλους των επενδυτών, έναντι της Ελλάδας δείχνει να μεταβάλλεται.

Επικαλούμενο επικαλείται υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές, το Reuters μεταδίδει ότι, ενώ μέχρι πρότινος «οι Ισπανοί ήταν κάπως διστακτικοί, τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν δανειακή βοήθεια».

Στο μεταξύ, μείωση της ανησυχίας των επενδυτών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καταγράφει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Sentix σε 897 επενδυτές, την περίοδο 27-29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του ίδιου πρακτορείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 48,8% των επενδυτών εκτίμησαν πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, την ώρα που τον Αύγουστο παρόμοια δημοσκόπηση είχε καταγράψει ποσοστό ανησυχίας της τάξεως του 59,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Σεπτέμβριο οι επενδυτές ανησύχησαν λιγότερο για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης μέσα στον επόμενο χρόνο, κυρίως λόγο της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με το δείκτη « Euro-Break-up» της Sentix, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 51,9% των επενδυτών εκτιμούσε πως, εντός των επόμενων 12 μηνών, τουλάχιστον μία χώρα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πτώση από τον μήνα Αύγουστο, όπου ο ίδιος δείκτης κατέγραφε ποσοστό ανησυχίας της τάξεως του 61,9%.

Στην καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για νέα ενίσχυση της εθνικής της οικονομίας, αλλά και πρόσφατες αποφάσεις από την Κίνα και την Ιαπωνία.

«Διαμορφώνεται εκ νέου η αντίληψη ότι η διεθνής κοινότητα δρα συντονισμένα για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει η Sentix.

Η εταιρεία Sentix πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις εδώ και 10 χρόνια σε περισσότερους από 3.500 επενδυτές και περισσότερες από 20 χώρες κάθε εβδομάδα.

Πηγή: euractiv.gr