Ο δρόμος της Βρετανίας είναι «λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη», δήλωσε ο David Cameron, επισημαίνοντας ότι πιθανώς θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας και το είδος της σχέσης της με την ΕΕ, «μετά τις γενικές εκλογές» τον Μάιο του 2015.

Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κόμμα έδειξε ότι επίσης θα δεσμευθεί για δημοψήφισμα μετά τις εκλογές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Βραζιλία το Σάββατο (29 Σεπτεμβρίου), ο Cameron ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ζητήσει εξαιρέσεις από μια σειρά ευρωπαϊκών νόμων και πολιτικών αργότερα μέσα στο χρόνο.

«Το ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη αλλάζει- και αλλάζει γρήγορα. Η ευρωζώνη των 17 μια μέρα πιστεύω θα κινηθεί προς μια ενιαία οικονομική πολιτική. Δε θα είμαστε μέρος αυτής και νομίζω αυτό με το χρόνο θα δώσει νέες ευκαιρίες για μια νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας», υπογράμμισε.

Λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη»

Πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά θεωρώ ότι αυτό που απαιτείται είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης, και νομίζω ότι η νέα συμφωνία θα απαιτεί νέα συναίνεση. Στο επόμενο κοινοβούλιο, θεωρώ θα υπάρχουν δυνατότητες για μια νέα συμφωνία και νέα συναίνεση για αυτή τη συμφωνία».

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουμε την ιδιότητα μέλους της Βρετανίας στην ΕΕ σε τρόπο που να ευνοεί τα εθνικά μας συμφέροντα στο διεθνές εμπόριο, να ανοίγει τις αγορές και τις συνεργασίες. Νομίζω αυτό σημαίνει λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη, λιγότερο κόστος, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερους κανονισμούς».

Σε μια ένδειξη πιο σκληροπυρηνικής προσέγγισης, τόνισε ότι αργότερα μέσα στο χρόνο η Βρετανία θα ασκήσει τα δικαιώματά της για να εξαιρεθεί από μια σειρά μέτρων στη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Ο Cameron δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του ευρωβουλευτή Nigel Farage- που τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις και πιέζει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr