Παρά τους ισχυρισμούς Hollande ότι «ο φόρος είναι πλέον αποτελεσματικός», Γαλλία και Γερμανία χρειάζονται την στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ για να θέσουν σε εφαρμογή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών μεταδίδει η EurActiv από τη Γαλλία.

Για πάνω από ένα χρόνο τώρα, Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να θέσουν σε εφαρμογή τον εν λόγω φόρο.

Ωστόσο παραμένει ασαφές, εάν και σε τι μορφή θα επιβάλει αυτό τον Φόρο η ΕΕ, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο. Ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο, την προτεινόμενη φορολογική βάση καθώς και το κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη στον επόμενο προϋπολογισμό την περίοδο 2014-2020.

Στο Παρίσι η κυβέρνηση παρουσιάζει τον φόρο ως «πραξικόπημα» για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα. Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για τον «αναπροσανατολισμό της Ευρώπης» προς την ανάπτυξη και την απασχόληση που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.

«Δε θα υιοθετήσουν όλες οι χώρες τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ωστόσο είναι αποτελεσματικός», είπε ο Hollande.

Η ομάδα εργασίας που ξεκίνησε η Γερμανία και η Γαλλία τον Μάρτιο του 2012, συνεχίζει τις συζητήσεις για την πρόταση. Πολωνία και Αυστρία λένε ότι θα πάρουν μέρος στον φόρο. Προκειμένου ωστόσο να σχηματιστεί μια συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας, απαιτούνται τουλάχιστον 9 κράτη.

Τι βάση;

Σε ακρόαση στην Εθνική Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου, ο γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Bernard Cazeneuve, είπε ότι Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία και Φινλανδία είναι έτοιμες να κάνουν το «άλμα».

Ωστόσο κάποιες από αυτές τις χώρες είναι ακόμη διστακτικές, επικαλούμενες την ευρεία φύση του φόρου και την εφαρμογή του στα παράγωγα, ως πιθανά εμπόδια.

Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε ότι αφορά στη διανομή των φορολογικών εσόδων, κυρίως μεταξύ γερμανών και γάλλων.

Το Βερολίνο αρνείται την ενσωμάτωση των χρημάτων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αντιτίθεται δηλαδή στη δημιουργία «ιδίων πόρων» για τη χρηματοδότηση των δαπανών της ΕΕ. Για τους γερμανούς, η βάση θα πρέπει να παραμείνει εθνική.

Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια

Αντίθετα η Γαλλία υποστηρίζει την ιδέα εύρεσης ενός νέου συστήματος και σχεδίων μείωσης της εθνικής της εισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η ιδέα του «με ένα σπάρο δυο τρυγόνια» αναλύθηκε από τον Cazeneuve: ένας ισχυρός κοινοτικός προϋπολογισμός που θα αποτελείται από εθνικές συνεισφορές και διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στα κράτη μέλη.

Πολύ αργά για τον προϋπολογισμό 2014-2020;

Τα κράτη μέλη μόλις που ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2014-2020. Μέχρι στιγμής, κάθε χώρα προωθεί τα δικά της συμφέροντας χωρίς να υποχωρεί, προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στις άλλες. Τα πάντα θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρα στη σύνοδο κορυφής στις 22-32 Νοεμβρίου.

Για τους Γάλλους, το χειρότερο αποτέλεσμα θα είναι οι συζητήσεις για το πακέτο του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών να μην επιλυθεί και επομένως να μην συμπεριληφθεί στον επόμενο προϋπολογισμό.

Πηγή: euractiv.gr