«Πεδίο μάχης» για τη νέα βιομηχανική πολιτική μπορεί να γίνουν τα σχέδια της ΕΕ περί νέων κανόνων «αμοιβαιότητας» στο εμπόριο, αφού τον ερχόμενο μήνα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο, να μπορούν να αποκλείονται ξένες εταιρείες από ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Το ανακοινωθέν της Κομισιόν για την βιομηχανική πολιτική που θα δημοσιευθεί στις 10 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι θα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τους ξένους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Το κείμενο που έπεσε στην αντίληψη της EurActiv, αναφέρεται στην «ανησυχητική τάση εισαγωγής προστατευτικών μέτρων καθώς και πρακτικών διακρίσεων» μεταξύ των ανταγωνιστών εμπορικών εταίρων, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στους BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Τονίζει ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να προωθεί μια εμπορική ατζέντα «σε ένα πνεύμα αμοιβαιότητας και αμοιβαίου οφέλους καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εφαρμογής». Η αναφορά στην «αμοιβαιότητα» θα ξανανάψει τη συζήτηση για την μελλοντική κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

Τον Μάρτιο, η Κομισιόν κατέθεσε μια πρωτοβουλία για τους δημόσιους διαγωνισμούς, προτείνοντας τον αποκλεισμό από τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς εκείνων των εταιρειών εκτός ΕΕ, στις χώρες των οποίων δεν παρέχεται το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές εταιρείες αναφορικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρότασης- και η μετατροπή τους σε νόμο- αναμένεται να εξακριβωθούν καθώς η εν λόγω πρωτοβουλία συζητείται στην Ευρωβουλή και τον επόμενο μήνα στο Συμβούλιο Υπουργών.

Η συζήτηση είναι ιδεολογική και πρακτική

«Η συζήτηση είναι τόσο ιδεολογική όσο και πρακτική. Στην ιδεολογική πλευρά υπάρχει το ερώτημα εάν χώρες που δεν εφαρμόζουν οι ίδιες ανοιχτούς και ελεύθερους κανόνες εμπορίου θα μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Sean McGuire, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η Βρετανία δεν είναι υπέρ της ιδεολογικής πλευράς. «Η πιο πρακτική πλευρά του θέματος, είναι ότι ο κόσμος είναι έτσι, και εάν η Ευρώπη προσπαθήσει να επιβάλει προστατευτισμό στις BRIC, τότε θα υποχωρήσει σε μια εσωτερική συζήτηση, θα κλείσει τις αγορές, και θα προκαλέσει αντίμετρα από χώρες όπως η Κίνα, γεγονός που δεν θα είναι προς το συμφέρον μας».

Η Γαλλία από την άλλη λέει ακριβώς το αντίθετο. Θέλει να ενισχυθεί η εμπορική πολιτική της ΕΕ και ζητά αμοιβαία δικαιώματα από τρίτες χώρες.

«Είναι απαράδεκτο οι αγορές της Ευρώπης να πρέπει να είναι ανοιχτές σε τρίτες χώρες όταν δεν απολαμβάνουν ισότιμη πρόσβαση», είπε ο γάλλος υπουργός εμπορίου Nicole Bricq, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο εμπορίου Karel de Gucht και τον επίτροπος για την εσωτερική αγορά Michel Barnier στις 3 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η «αμοιβαιότητα» αντανακλά το ζήτημα των δασμών

Η έλλειψη κανόνων αμοιβαιότητας αποτελεί φόβητρο για την γαλλική βιομηχανία, που αποδίδει τις τωρινές δυσκολίες της Peugeot και άλλων μεγάλων βιομηχανιών στον «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Σε επιστολή που εστάλη στην Κομισιόν, η Cercle de l’Industrie- που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κύριων βιομηχανικών ομίλων της Γαλλίας- προτείνει την εισαγωγή «αμοιβαιότητας» στην πρόσβαση εταιρειών τρίτων κρατών στους ευρωπαϊκούς δημόσιους διαγωνισμούς «το συντομότερο δυνατό».

«Η ΕΕ θα πρέπει να επεκτείνει τη συζήτηση του θέματος της αμοιβαιότητας και σε άλλα πεδία (πχ περιβάλλον ή κοινωνικές νόρμες), ωστόσο πρέπει να γίνει με προσοχή και ρεαλισμό», προσθέτει το έγγραφο.

Η γαλλική θέση για το εμπόριο της ΕΕ επαναφέρει της συζήτηση για την εισαγωγή δασμών άνθρακα στις εταιρείες εκτός ΕΕ.

«Πρέπει να απαιτήσουμε αμοιβαιότητα», είπε ο γάλλος υπουργός βιομηχανίας Arnaud Montebourg, καλώντας μάλιστα και για την αναβίωση των σχεδίων περί δασμών άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ.

«Πρόκειται για εξωτερικό φόρο», εξήγησε όταν ερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, όπου οι βιομηχανίες δεν υπόκεινται στα όρια εκπομπών CO2.

Διχασμένα τα κράτη μέλη

Η γερμανική διστακτικότητα για τους δασμούς άνθρακα καθώς και για τα ζητήματα εμπορικής αμοιβαιότητας είναι εμφανή ακόμη σήμερα.

«Οι διεθνείς επιχειρήσεις πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στους πολιτικούς ηγέτες μέσα και έξω από την ΕΕ εναντίον τους προστατευτισμού και υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», τόνισε ανώτατο στέλεχος της γερμανικής βιομηχανίας στην EurActiv.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει αντιφάσεις μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών της συμφερόντων και σκοπών και των δυνητικών προστατευτικών μέτρων της», τόνισε.

Πηγή: euractiv.gr