Δύο ακριβώς χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2010 οπότε και έγινε για πρώτη φορά γνωστό ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να δημιουργήσει στα ανενεργά λιγνιτορυχεία της Κοζάνης, τη μεγαλύτερη φωτοβολταική εγκατάσταση παγκοσμίως, και για την ώρα τουλάχιστον το έργο βρίσκεται στον αέρα.

Χθες έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η… κατά σειρά παράταση που είχε δώσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα 15 ελληνικά και ξένα κυρίως σχήματα που έχουν περάσει στην β’ φάση του διαγωνισμού για να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Ετσι, μετά και την ενημέρωση που είχε η ΔΕΗΑΝ από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων ότι συνεχίζουν να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών όταν απευθύνονται σε αυτές για να ζητήσουν χρηματοδότηση για το έργο, η θυγατρική της ΔΕΗ τους έδωσε και νέα παράταση (την 3η κατά σειρά), αυτή τη φορά μέχρι και τις… 30 Νοεμβρίου.

Είχαν προηγηθεί άλλες δύο από το περασμένο Μάρτιο οπότε και έληξε η κανονική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών : Μια ως τις 30 Ιουνίου, και μια ως χθες 30 Σεπτεμβρίου.

Τι εγγυάται ότι ως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει αλλάξει το κλίμα ; Τίποτα απολύτως.

Δυστοκία λόγω Ελλάδας

Η δυστοκία των υποψήφιων μνηστήρων να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ήταν και παραμένει προφανής. Αιτία, οι όροι του συγκεκριμένου διαγωνισμού που προβλέπουν ότι ο στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί μαζί της το έργο, θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσω τραπεζών το 100% της χρηματοδότησής του, κάτι που στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ δύσκολο, λόγω του υψηλού ρίσκου – το country risk- που συνεπάγονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα πόσο μάλλον τέτοιου ύψους. Το πάρκο των 200 MW μαζί με το εργοστάσιο κατασκευής πάνελς που προβλέπει το πλάνο, μεταφράζονται σε κόστος τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ.

Με βάση και τα παραπάνω ουδείς πλέον αποκλείει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, που είναι ακόμη και ένα ναυάγιο του διαγωνισμού. Οσο για το άλλο μεγάλο φωτοβολταικό μέτωπο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αυτό της Μεγαλόπολης (50 MW), μετά και την ανακοίνωση πως η εταιρεία δεν θα προχωρήσει τελικά στην υπογραφή σύμβασης με το μειοδότη λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου, η διοίκησή της έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Κοζάνης είναι τα :

  1. AES Solar Energy Limited (ΗΠΑ)
  2. Centrotherm Photovoltaics AG – Dongfang Electric International Corporation – – DTS Hellas S.A. (Γερμανία– Κίνα– Ελλάδα)
  3. China North Industries Corp. – ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα– Ελλάδα)
  4. Enolia Energy S.A. – ITOCHU Corporation – Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A.– Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. – Yingli Green Energy Holding Co. Ltd – Phoenix Solar AG (Ελλάδα– Ιαπωνία– Ισπανία– Κίνα)
  5. Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa – Sharp Corporation – Sharp Electronics Spa (Ιταλία– Ιαπωνία)
  6. J&P AVAX S.A. – Sorgenia SpA – Würth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα – Ιταλία – Γερμανία )
  7. Lanco Solar International Ltd (Ινδία )
  8. Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή : Ελλάκτωρ Α .Ε ., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α .Β .Ε .Τ .Ε ., ΙΝΤΡΑΚΑΤ , DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα )
  9. Q-Cells SE – REC – Schneider Electric (Γερμανία – Νορβηγία )
  10. Siemens AG – Siemens A.E. (Γερμανία)
  11. Sojitz Corporation – ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία– Ισπανία)
  12. SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) – METKA Α.Ε. (ΗΠΑ– Ελλάδα)
  13. SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ)
  14. Toshiba Corporation – Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία)
  15. Yingli Green Energy Holding Co. (“ Yingli Solar” Κίνα)

Πηγή: energypress.gr