Για ακόμα μια φορά η ανικανότητα της κυβέρνησης να βάλει σε τάξη τα πράγματα έρχεται στην επιφάνεια με βασικό ζήτημα αυτή τη φορά τη φορολόγηση των πτυχίων δηλαδή των πτυχιούχων. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο για την κατοχή του πτυχίου, του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού, ενώ μάλιστα η φορολόγηση θα υπολογίζεται αθροιστικά. Δηλαδή, ο πολίτης θα υποχρεούται να δηλώσει στην Εφορία τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών του ώστε να ορίζεται ως τεκμήριο εισοδήματος βάση του πτυχίου που κατέχει και αυτό εν συντομία σημαίνει, ότι όσα πιο πολλά πτυχία έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσει.
Τι άλλο θα ακούσουμε ήθελα να ήξερα. Το διάβασα και πραγματικά έμεινα άφωνη σε αυτήν την τραγική απόφαση που οσονούπω φαίνεται να κατοχυρώνει η υποτιθέμενη κυβέρνηση σωτηρίας. Μα να φορολογήσουν τα πτυχία? Δηλαδή όσο κατανόηση και έχεις αυτό ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας.

Κάποτε είχαν ως σύστημα να βάζουν σωρηδόν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, να δημιουργούν σχολές επί σχολών και φρόντιζαν  κιόλας να κρατούν αιώνιους  φοιτητές γιατί έτσι βόλευε την ανεργία. Και τώρα ξαφνικά επειδή δεν υπάρχει πια ο όρος «αιώνιος φοιτητής» καθώς το σύστημα άλλαξε και όλοι μέσα σε 8 με 10 χρόνια παίρνουν εν τέλει το πολυπόθητο πτυχίο, ούτε αυτό βόλεψε τους κυβερνώντες και τώρα πλέον όποιος έχει πτυχίο θα φορολογείται.

Μιλάμε πλέον για έναν ανεπαρκή και ανίκανο φορολογικό μηχανισμό, οποίος αντί να φορολογεί δικαιωματικά και αντικειμενικά τα εισοδήματα, ψάχνει να φορολογήσει μέχρι και άυλα πράγματα, διότι εδώ μιλάμε για γνώση, ούτε για σπίτι ουτε για αυτοκίνητο.  Και το πιο τραγελαφικό όλον είναι ότι ο εκάστοτε πτυχιούχος που δεν θα τα δηλώνει (τα πτυχία του) για να αποφύγει τη δυσβάστακτη φορολόγηση, θα θεωρείται παράνομος και υπόδικος για ψευδή δήλωση και απόκρυψη στοιχείων από την Εφορία και το Ελληνικό Δημόσιο, με λίγα λόγια μιλάμε για φοροδιαφυγή.

Άκουσον άκουσον, παράνομος και υπόδικος, δηλαδή ανάθεμα την ώρα και την στιγμή που σπουδάσαμε και χαρήκαμε για την επιτυχία μας. Που να ξέραμε ότι «όλα είναι δανεικά» για το ελληνικό κράτος. Ουσιαστικά είναι σαν να μας λέει (το κράτος): «Τι; Είσαι άνεργος με πτυχία; Μου κοστίζεις κύριε! και βρήκα τρόπο να στα πάρω» Έχουν φτάσει σε σημείο να βγάζουν «από την μύγα ξύγκι». Αυτή είναι η  κατάντια του σημερινού Ελληνικού Κράτους.  Είναι πλέον ολοφάνερο πως για το Ελληνικό Κράτος αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Όσο ψάχνει τρόπους να εξοντώνει τον απλό κοσμάκι, το τέλος είναι μακριά και η αρχή για το καλύτερο ούτε που φαίνεται. Μακάρι να βγώ ψεύτρα.

 
* Η Λένα Μαρκογιαννάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Διπλωματία, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τη Διοίκηση του LCM.