Έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απηύθυνε ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Helmut Kohl παρά την κρίση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στις εποχές των συγκρούσεων.

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση εορτασμού της συμπλήρωσης 30 ετών από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία, συμμετείχαν κομματικοί σύμμαχοι, πολλοί πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, όπως επίσης και η Angela Merkel, μια πρώην συνεργάτιδά του με την οποία διατηρούσε «ψυχρές» σχέσεις.

Ύστερα από την παραμονή του σε νοσοκομείο για μήνες, ο 82χρονος Kohl έχει παραμείνει σιωπηλός τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, ωστόσο στις περιπτώσεις που μίλησε, εξέφρασε ανοιχτά αμφιβολίες για τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της Merkel.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να βυθιστεί σε πόλεμο ξανά», είπε στο Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου. «Πρέπει να προχωρήσουμε με την ενοποίηση της Ευρώπης. Ας εκμεταλλευτούμε το χρόνο που έχουμε».

Πριν τον Kohl, μίλησε η Merkel, επαινώντας τον πρώην καγκελάριο, υπερασπίστηκε ωστόσο την προσέγγισή της στην κρίση. Η Merkel ζήτησε από τις χώρες του νότου να προβούν σε επίπονες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα της βοήθειας και μίλησε σκληρά για τις προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης προέβαλε αντίσταση σε «θαυματουργές λύσεις», όπως η εισαγωγή ευρωομολόγων.

«Η εισαγωγή του ευρώ ήταν για τη σταθερότητα και νιώθουμε μια υποχρέωση», είπε. «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση μονομιάς. Πρέπει να έχουμε μια μελετημένη προσέγγιση».

Ενοποίηση και το ευρώ

Στη Γερμανία και το εξωτερικό, επαινείται ως πατέρας της γερμανικής ενοποίησης, ωστόσο η υπόσχεσή του για «ανθισμένα τοπία» στην ανατολή δεν υλοποιήθηκαν.

Μια άλλη επιτυχία «ορόσημο» του Kohl ήταν οι πιέσεις από κοινού με τον γάλλο Francois Mitterrand για το ενιαίο νόμισμα, το οποίο και είχε τεράστιες επιτυχίες την πρώτη δεκαετία. Ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια η εικόνα δεν είναι η ίδια.

Ορισμένοι τώρα στη Γερμανία κατηγορούν τον Kohl για τις πρωτοβουλίες του για το ευρώ χωρίς να επιμείνει σε μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση- μια απόφαση που η Merkel έχει χαρακτηρίσει δημόσια ως επικό λάθος.

Οι υπερασπιστές του Kohl λένε ότι ο διάδοχός του, Gerhard Schroeder, που επέτρεψε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη και υποβάθμισε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr