Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) διοργανώνει για 8η χρονιά διεθνές συνέδριο με θέμα «Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Το 8ο συνέδριο της Επιτροπής, επικεντρώνεται σε καινοτόμες υπηρεσίες και δραστηριότητες βιβλιοθηκών, που προσελκύουν τις κοινότητες χρηστών και βασίζονται σε δημιουργικό προγραμματισμό με περιορισμένο προϋπολογισμό. Αναδεικνύει επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης του νέου ρόλου των βιβλιοθηκών ως κέντρα της κοινότητας. Το συνέδριο σκοπό έχει να προσφέρει στο ελληνικό κοινό και τους Έλληνες βιβλιοθηκονόμους ειδικότερα, την ευκαιρία να ενημερωθούν από συναδέλφους τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό για επιτυχημένα προγράμματα από συστήματα βιβλιοθηκών ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ανάγκη για ανάπτυξη έξυπνων και χρήσιμων προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται και σε ειδικές κοινότητες νέων και μεταναστών, είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ ο ρόλος των βιβλιοθηκών ως σημαντικά κέντρα στην υπηρεσία των πολιτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στο διεθνές αυτό συνέδριο έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους έγκριτοι ομιλητές από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Θα αναφερθούν σε γενικές παρατηρήσεις ως προς το νέο χαρακτήρα των βιβλιοθηκών και θα παρουσιάσουν επιτυχημένα και καινοτόμα προγράμματα, τα οποία έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τα μέλη της Επιτροπής απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η Επιτροπή εκδίδει επίσης το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.

Με την ευγενική υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Ολλανδικού Ινστιτούτου για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Χάγη της Ολλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/synergasia