Photo: kathemera.gr

Την ερχόμενη Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το χρηματιστήριο της Αθήνας, για μικρή ωστόσο ποσότητα της τάξης του ενός εκατομμυρίου δικαιωμάτων. Με την τιμή των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπής στα 7,5 ευρώ, οι προσδοκίες για έσοδα είναι μάλλον περιορισμένες, έστω και εάν βρισκόμαστε λίγους μόνο μήνες πριν τη νέα φάση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) και την κατάργηση της δωρεάν κατανομής για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Και μπορεί η δημοπρασία της ερχόμενης Τετάρτης να έχει περιορισμένο οικονομικό ενδιαφέρον, ωστόσο δύο μέρες πριν , τη Δευτέρα θα ληφθεί στις Βρυξέλλες η οριστική απόφαση για την πρόταση της Κομισιόν που είναι ευρύτερα γνωστή ως “set aside” . Η πρόταση αυτή της Κομισιόν έχει διχάσει τα διάφορα λόμπι της Ε.Ε. και ιδιαίτερα έχει φέρει αντιμέτωπα για μια ακόμη φορά τα λόμπι των ΑΠΕ και της βιομηχανίας. Και αυτό γιατί προβλέπει την προσωρινή ακύρωση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη. Η πρόταση τροποποίησης της οδηγίας για τις δημοπρασίες ρύπων έχει ήδη υιοθετηθεί από την Κομισιόν στις 25 Ιουλίου και η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την 1η Οκτωβρίου. Στόχος της οδηγίας είναι να δώσει το δικαίωμα στην Κομισιόν «για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς» όπως υποστηρίζεται χαρακτηριστικά, να αναιρέσει προσωρινά δικαιώματα εκπομπής μέσω εκτελεστικής απόφασης. Η πρόταση αναφέρει ότι τα δικαιώματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τι σημαίνει

Φυσικά η υιοθέτηση της πρότασης, θα περιορίσει σημαντικά το διαθέσιμο αριθμό των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές των EuA’s (European Allowances) η οποίες σήμερα «καρκινοβατούν» σε επίπεδα κάτω των 10 Ευρώ. Έτσι από τον περασμένο Νοέμβριο που τα δικαιώματα έσπασαν προς τα κάτω το φράγμα των 10 ευρώ, διαπραγματεύονται σταθερά σε μονοψήφιο νούμερο, φτάνοντας τον Ιούλιο ακόμη και στα 6,5 ευρώ ο τόνος. Και όμως την άνοιξη του 2011, ενάμιση χρόνο δηλαδή πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του ETS, τα δικαιώματα είχαν παρουσιάσει σημαντική αύξηση ξεπερνώντας ακόμη και τα 15 ευρώ ο τόνος, προτού «οι ταύροι» δώσουν τη θέση τους «στις αρκούδες» στην αγορά των ρύπων.

Βιομηχανία

Βεβαίως το θέμα δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία και αντιδρά έντονα στις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν γίνει ασμένως δεκτές από το λόμπι των ΑΠΕ.

Όπως υποστηρίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία πίσω από την πρόταση βρίσκεται η προσπάθεια για τεχνητή αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής. Αυτό λένε οι βιομηχανίες που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της οδηγίας για την αγορά ρύπων η οποία θεσπίστηκε ως εργαλείο της ελεύθερης αγοράς. Μεταξύ των επιχειρημάτων που έχει χρησιμοποιήσει η βιομηχανία είναι επίσης, ότι στόχος της οδηγίας είναι η μείωση των εκπομπών και όχι η αύξηση των δικαιωμάτων και προειδοποιεί ότι η Κομισιόν έχει υποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει για τη βιομηχανία το μέτρο.

Περνάει

Πάντως οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η οδηγία θα περάσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο ενδιαφέρον στην αγορά των ρύπων. Σε μια τέτοια περίπτωση η δημοπρασία της Τετάρτης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα πρώτο crash test για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά ενόψει και του 2013.

Πηγή: energypress.gr