Σε σοβαρό αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των νέων σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Η Ρωσία προέβαλε σθεναρή αντίσταση να συμπεριληφθεί το θέμα του «σεξουαλικού προσανατολισμού» στο τελικό κείμενο, ως αιτία διακρίσεων των νέων, προκαλώντας έτσι, τη δριμεία αντίδραση των Δυτικών.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, δεν στάθηκε δυνατό να προκύψει «κοινή δήλωση» των συμμετεχόντων υπουργών. Μια ομάδα κρατών, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας αρνήθηκαν την συμπερίληψη του «σεξουαλικού προσανατολισμού» στο τελικό κείμενο για την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματά τους.

Η έλλειψη τελικής κοινής δήλωσης είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Στο συνέδριο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, συμμετείχε και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, με αντιπροσώπους νέων από διάφορες χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Έντονη αίσθηση προκάλεσε επίσης και η εκδήλωση «διαμαρτυρίας» των νέων για την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση στο punk συγκρότημα Pussy Riot.

Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο

«Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν μπορέσαμε να προβούμε σε μια κοινή δήλωση σε αυτό το συνέδριο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Jean Claude Mignon.

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr για ποιο λόγο το συνέδριο οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, απάντησε:

«Και εγώ ο ίδιος θα ήθελα να γνωρίζω την απάντηση. Δεν έχω απάντηση».

«Δεν ξέρω εάν η Ρωσία πίεσε ώστε να μην υπάρξει κοινή τελική δήλωση, εμένα πάντως μου φαίνεται απίθανο […] ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να υπάρξει ισχυρό μήνυμα για το μέλλον», επεσήμανε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και πραγματικά πίεσα ώστε να γίνει μέλος. Δεν νομίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ήταν το ίδιο χωρίς τη Ρωσία. Ο De Gaulle είχε το όνειρο της Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, και νομίζω ότι βιώνουμε αυτό το όνειρο».

Όσον αφορά στην ανεργία των νέων της Ευρώπης, τόνισε ότι οι νέοι δεν πρέπει να απελπιστούν ότι «δεν υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχει μια λύση για όλους, εάν υπήρχε θα την είχαμε εφαρμόσει», τόνισε.

«Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι στο γεγονός ότι υπάρχουν 27 χώρες, 27 νομοθεσίες και νόμοι για την εργασία […] Πρέπει να εναρμονιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έντονη αντίδραση Βελγίου και Σουηδίας

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι επιλογή, απλά είσαι. Είναι ζήτημα της φύσης και οι νέοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν το δικαίωμα να καταλάβουν, αυτοί και οι οικογένειές τους, την ανάγκη καθοδήγησης, χρειάζονται πληροφόρηση, θα πρέπει να μπορούν να δουν συνολικά το πλαίσιο», τόνισε ο Φλαμανδός Υπουργός Παιδείας Smet Pascal, σε παρέμβασή του.

«Για αυτό το Βέλγιο είναι πολύ δραστήριο και ήθελε να ενταχθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός ως αιτία διάκρισης στην τελική δήλωση […] όπως άλλωστε θέλουμε για κάθε κείμενο που αφορά στις διακρίσεις», συνέχισε.

«Πρόκειται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παροχή πληροφόρησης δεν σε καθιστά ομοφυλόφιλο. Δεν είναι προπαγάνδα. Απλά βοηθά κάποιον να βρει το δρόμο στη ζωή του και ο κόσμος θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί για αυτό που είναι», τόνισε αναφερόμενος σε πρόσφατο νόμο που πέρασε η ρωσική κυβέρνηση που «ποινικοποιεί» την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να πείσουμε τη Ρωσία και επομένως δεν υπήρξε τελική δήλωση».

«Στο Βέλγιο θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε την κοινότητα των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ στη Ρωσία αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα και την δυσαρέσκειά του για την απουσία πολλών υπουργών παιδείας από το συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης λέγοντας: «Μου έλειψαν πολλοί συνάδελφοί μου σήμερα και χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Είναι κάτι που πρέπει να διερωτηθούμε, πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον».

«Η ανάπτυξη του ατόμου δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ας μην επιτρέψουμε σε εμάς τους ενηλίκους να το καταστήσουμε ακόμη πιο δύσκολο, μην επιτρέποντας στους νέους να έχουν ή να βρουν μια ευτυχισμένη ζωή. Μια ζωή γεμάτη διαφορετικότητα και ανοχή. Αυτό είναι το μέλλον, χαρούμενοι άνθρωποι με αμοιβαίο σεβασμό. Τις τελευταίες μέρες μιλήσαμε πολύ αναφορικά με τη σημασία να ακούμε τους νέους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δείχνουν τεράστια ανοχή, επομένως κάποιοι από εμάς θα έπρεπε να τους ακούμε», τόνισε ο Βέλγος.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν και η Υπουργός για Θέματα Νέων της Σουηδίας, Sabuni Nyamko, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη τελικής κοινής δήλωσης.

«Θεωρώ πως πάντα πρέπει να μαχόμαστε για τις δημοκρατικές αξίες, όλα τα άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες, όπως είναι η ελευθερία έκφρασης», τόνισε.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα δεν υπήρξε τελική κοινή δήλωση και κυρίως, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ως ζητήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι αναφορικά με την πρόσβαση στα δικαιώματά τους».

«Η αναγνώριση της διάκρισης βασισμένη στον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι ο τελευταίος αγώνας στη μάχη για ίσα δικαιώματα. Συνειδητοποιώ ότι πολλοί νέοι είναι ορθά πολύ απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα του συνεδρίου […] Στάσεις βασισμένες σε προκαταλήψεις εμφανίζονται συχνά σε όλο τον κόσμο. Είναι προκατάληψη που προκαλεί πολλά προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα στην διάκριση στο εν λόγω πεδίο», συνέχισε.

«Δεν είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του συνεδρίου».

Σημασία έχει η συζήτηση και όχι οι κοινές δηλώσεις

«Δεν είδα το τελικό κείμενο της προτεινόμενης κοινής δήλωσης. Αλλά βλέπω ένα πράγμα. Υπήρξαν στοιχεία που δεν ικανοποίησαν τις διάφορες πλευρές», δήλωσε στην EurActiv.gr ο Sulima Yevhen, υφυπουργός παιδείας της Ουκρανίας.

Τόνισε ότι δεν ήταν μόνο η Ρωσία που αντιτάχθηκε στο ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά επίσης το Αζερμπαϊτζάν, η Λιθουανία και η Τουρκία. «Αυτό που έχει σημασία ωστόσο δεν είναι να αναφέρουμε τις χώρες που είχαν αντιρρήσεις αλλά το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν διαφορετικές απόψεις», υπογράμμισε.

«Σκοπός του συνεδρίου δεν είναι να παράγει ένα τελικό κείμενο, αλλά να ακουστούν όλοι», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας και την κατάσταση των νέων ελλήνων, τόνισε ότι «η απόφαση για το μέλλον τους θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι έλληνες είναι αρκετά σοφοί να καταλάβουν την κατάσταση που βρίσκονται. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των ελλήνων και θα ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της πολιτικής Putin η νεολαία της Ρωσίας

Το ρωσικό συμβούλιο νεολαίας αντέδρασε στις δηλώσεις και αναφερόμενο στην υπόθεση των Pussy Riot είπε:

«Τα άτομα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εκφράσουν τα αισθήματά τους, αλλά αυτές οι εκφράσεις δεν πρέπει να προσβάλλουν αλλά να σέβονται όλες τις θρησκείες, όλες τις παραδόσεις μιας χώρας», επεσήμανε εκπρόσωπος του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Αναφερόμενο σε μια επιστολή που απεστάλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις Pussy Riot, το εθνικό συμβούλιο νεολαίας της Ρωσίας τόνισε ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές να προβούν σε ένα αντικειμενικό ψήφισμα «βασισμένο στο δίκαιο και όχι στην πολιτική των διπλών προτύπων».

«Στη Ρωσία έχουμε διάφορες απόψεις για τις κοινότητες των ομοφυλοφίλων. Είμαστε μια παραδοσιακή κοινωνία. Όμως σεβόμαστε τις εν λόγω μειονότητες».

Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν είναι το θέμα του συνεδρίου και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έχει δοθεί τόση μεγάλη έμφαση.

«Οι μειονότητες των ομοφυλοφίλων δεν είναι θέμα του συνεδρίου, γιατί συζητάμε για αυτές σε αυτό το συνέδριο;», διερωτήθηκε.

«Η διαδικασία συνεχίζεται» παρά την αποτυχία

«Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορέσαμε να έχουμε μια κοινή δήλωση. Το μεγαλύτερο θύμα αυτού είναι η πολιτική για τους νέους». Το ζήτημα δεν είναι ότι κάποιοι διαφώνησαν ή συμφώνησαν πάνω σε νέα μέτρα για την πολιτική των νέων, ήταν «κάτι άλλο που μπλόκαρε τη διαδικασία», τόνισε η Snežana Samardžić-Marković, Γενική Διευθύντρια σε θέματα Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερωτηθείσα από την EurActiv.gr να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, τόνισε:

«Οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν επί της ουσίας, αναφορικά με την αναφορά στην διάκριση των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κοινή δήλωση», είπε.

«Υπήρχαν δύο πλευρές, η Ρωσία είχε μια άποψη ενώ κάποιες άλλες χώρες είχαν τελείως διαφορετική άποψη, και παρά τις προσπάθειες της Γραμματείας και άλλων χωρών, η συναίνεση ήταν αδύνατη», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την εν εξελίξει συζήτηση για τη θεσμική μεταρρύθμιση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι η νεολαία και η εκπαίδευση θα είναι η προτεραιότητα του μέλλοντος. Η έλλειψη τελικής κοινής δήλωσης δεν θα συμβάλει άμεσα σε αυτή την φιλοδοξία, ωστόσο είναι πιο σημαντικό να γίνεται συζήτηση […] θα βρούμε και άλλους τρόπους να φέρουμε πιο κοντά τους νέους με τους υπουργούς όχι μόνο για τις τελικές δηλώσεις αλλά και για την διαδικασία του διαλόγου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την ενίσχυση της πολιτικής των νέων».

«Η διαδικασία συνεχίζεται», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στους άνεργους νέους, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, υπογράμμισε: «Δεν είναι μια γενιά που θα θυσιαστεί. Δεν είναι μόνο η οικονομική πτυχή, δηλαδή οι κυβερνήσεις να δίδουν χρήματα για την πολιτική των νέων και μετά κοιμούνται ήσυχα. Δεν είναι αρκετό. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προληπτικές και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κάτι που δεν έχει κανένας άλλος θεσμός, παίρνει αποφάσεις από κοινού με τους νέους».

Απόψεις

Μιλώντας στην EurActiv.gr στο περιθώριο του συνεδρίου ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής για τους νέους H. Williamson είπε:

«Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει και το στοιχείο της πολιτικής πίσω από την ατζέντα για τους νέους. Η Ρωσία και άλλες χώρες βρήκαν το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού, ως δύσκολο θέμα προς συζήτηση, και είμαι πεπεισμένος ότι πολλές δυτικές χώρες προσπάθησαν να βρουν κάποια ευελιξία, ωστόσο υποπτεύομαι ότι τα εμπόδια από τη ρωσική πλευρά ήταν τεράστια».

Συνέχισε λέγοντας ότι πολλές πρώην σοβιετικές χώρες έχουν πολύ λίγο χρόνο που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε (Δύση) ότι υπάρχει και το χρονικό περιθώριο προσαρμογής».

«Ήταν μια σιωπηλή αλλά τολμηρή διαμαρτυρία και είμαι υπερήφανος για τους νέους εκπροσώπους που αποφάσισαν να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της άποψής τους, σεβόμενοι παράλληλα τις διαδικασίες του υπουργικού συνεδρίου», τόνισε στην EurActiv.gr ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Peter Matjašič, αναφερόμενος στην διαμαρτυρία νέων για τις Pussy Riot.

Αναφορικά με την έλλειψη τελικής κοινής δήλωσης είπε:

«Είναι πολύ απογοητευτική η μη ύπαρξη συμφωνία πάνω σε θεμελιώδη δικαιώματα εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναν θεσμό που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο μερικές φορές είναι η μη ύπαρξη συμφωνίας είναι απαραίτητη εάν η εναλλακτική δεν κάνει αναφορά στην αρχή της μη διάκρισης για όλες τις αιτίες στην τελική δήλωση», είπε.

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου – Απεσταλμένου του Euractiv στην Αγία Πετρούπολη,

Πηγή: euractiv.gr