Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ συμφώνησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Ντράγκι συζήτησαν επίσης το θέμα της σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες. Για το θέμα έχει υποβάλει πρόταση η Κομισιόν, ενώ το Βερολίνο προβάλλει ορισμένες ενστάσεις.

Σύμφωνα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Γερμανικό Πρακτορείο κατά τη συνάντηση «έγινε μια γενική ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η οικονομική και νομισματική ένωση».

Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμενόταν να είναι και το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την ΕΚΤ, ώστε Ιταλία και η Ισπανία να πάψουν να αισθάνονται πίεση στις αγορές. Το πρόγραμμα επέκρινε ο επικεφαλής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν που ήταν και ο μοναδικός από τους κεντρικούς τραπεζίτες που το καταψήφισε.

Ο Ντράγκι επίσης μιλά την Τρίτη σε συνέδριο Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Ο ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θέλει να εξηγήσει τα σχέδιά του για τη διάσωση του ευρώ στη γερμανική κοινή γνώμη και ειδικά τους πολιτικούς. Η επιτροπή προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής της Γερμανίας τον έχει καλέσει να το πράξει, αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πριν τη συνάντηση, η καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο «κοινοτικοποιήσης» του χρέους των 17 κράτων – μελών της ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr