Ένα στα… τρία λίτρα βενζίνης και ντίζελ που διακινείται πλέον στην αγορά καυσίμων, προέρχεται από «πειραγμένη» αντλία.

Εξαιτίας των «πειραγμένων αντλιών μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 30% του όγκου καυσίμων της αγοράς, οι οδηγοί πληρώνουν «καπέλο» 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, που παρουσιάζοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο, επισήμαναν ότι οι επιτήδειοι ακολουθούν όλο και πιο σύγχρονες τεχνικές, μειώνοντας τις πιθανότητες του ούτως ή άλλως δύσκολου εντοπισμού τους.

Σήμερα η κλοπή στην αντλία έχει φτάσει στο 7% με 9% επί της ποσότητας που αγοράζει ο καταναλωτής, όπως ανέφερε ο Γ. Ψυχογιός πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), έναντι μόλις… 5 τοις χιλίοις που είναι η νόμιμη απόκλιση. Είναι τέτοια η έκταση του φαινομένου ώστε εκτιμάται πως από τις αντλίες των 6.000 συνολικά πρατηρίων που υπάρχουν σήμερα πανελλαδικά, το 20%-30% είναι πειραγμένες.

Ευνοεί η διόγκωση των φόρων

Την διόγκωση του φαινομένου ευνοεί η διόγκωση των φόρων. Όσο οι τελευταίοι αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και το κίνητρο για τον επιτήδειο να «κλέψει» στην αντλία. Με βάση τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι του χώρου, πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές αντλίες φτιαγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε για να παραδίδουν λιγότερη ποσότητα, ενώ χάρη στα «remote control» με τα οποία λειτουργούν, ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος.

Τόσο το πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων όσο και συνολικά αυτό του λαθρεμπορίου, θα επιλυθεί με την εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, με την οποία συμφωνούν όλοι οι φορείς του κλάδου. Όπως ωστόσο έγραψε χθες το «Energypress» εκκρεμούν ακόμη 7 υπουργικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τι αφορούν αυτές ; Στην εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, την ιχνηθέτηση των καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κ.α.

Ο σύνδεσμος εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών τάσσεται επίσης υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, υπέρ ενός ανεξάρτητου φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, υπέρ της διαφάνειας στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και της τιμωρίας των εναρμονισμένων πρακτικών.

Πηγή: energypress.gr