Δεκάδες φάκελοι για πολιτικά πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, βουλευτές νυν και πρώην εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι- ελέγχονται από το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο και εισαγγελικών παραγγελιών για τα περιουσιακά τους στοιχεία ή για φοροδιαφυγή, δίχως ωστόσο να υπάρχει – όπως είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το ΣΚΑΪ- συγκεκριμένη λίστα που να αποτυπώνει το σύνολο των ελεγχόμενων προσώπων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν χθες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων κ. Νικ. Παντελής αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς, από τις μέχρι τώρα έρευνες (οι περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη) δεν έχουν προκύψει ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για κάποια πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης σε δήλωσή τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν απαντώντας στο θόρυβο των τελευταίων ημερών περί υπάρξεως ενδείξεων για παράνομο πλουτισμό πολιτικών ότι «Άπαντα τα αορίστως διαδιδόμενα τυγχάνουν αβάσιμα» για να προσθέσουν ότι « επ’ ουδενί δεν μπορεί οι εν εξελίξει ευρισκόμενες έρευνες να ταυτίζονται με τα αναγραφόμενα στον Τύπο».

Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και αφορούν μεγάλη γκάμα οικονομικών παραβάσεων που ξεκινούν από τη φοροδιαφυγή, την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, αλλά και σοβαρότερα θέματα που σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομο πλουτισμό, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου -ο οποίος είχε παρέμβει από την περασμένη Τετάρτη μετά τις πρώτες πληροφορίες περί υπάρξεως λίστας- ζήτησε χθες την άμεση επίσπευση των ερευνών και άμεση ενημέρωση για όλους τους ελέγχους.

Και ενώ οι εισαγγελικές αρχές στο υψηλότατο επίπεδο παρακολουθούν και εποπτεύουν τις έρευνες για εντοπισμό πολιτικών που μπορεί να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού, η Εισαγγελία της Αθήνας ανέλαβε πλέον την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά τριών πολιτικών που έχουν γίνει στο πλαίσιο ιδιωτικής διαφοράς για την οποία από το 2010 έχει σχηματιστεί δικογραφία και ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για σωρεία σοβαρότατων ποινικών οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε δώσει και την παραγγελία για την έρευνα της υπόθεσης (αφορά καταγγελίες δύο πρώην συνεργατών του κ. Ι. Καρούζου για οικονομικά εγκλήματα) από χθες ζήτησε από το ΣΔΟΕ το φάκελο και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καλέσει σε κατάθεση τους Ιωσήφ Λιβανό και Γ. Ζωγραφάκη, οι οποίοι κατέθεσαν στο τέλος του 2011 ότι μεταξύ των άλλων προσώπων ο όμιλος Καρούζου επιχειρούσε ξέπλυμα και για τρεις πολιτικοί κατονομάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς Γ. Βουλγαράκη και Μιχ. Λιάπη. Και οι τρεις αντέδρασαν έντονα στη δημοσίευση των σχετικών καταγγελιών από κυριακάτικη εφημερίδα(Real News) ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε χθες τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας κατεπείγουσα έρευνα για την υπόθεση.

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από δικαστικές πηγές, από τη δικογραφία του ΣΔΟΕ μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα κατά των τριών πολιτικών καθώς στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλοντες δεν προσθέτουν κάτι πέραν της γενικής αναφοράς περί εξαγωγής χρημάτων – μεγάλων ποσών στο εξωτερικό- ενώ η εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου θα προχωρήσει σε έλεγχο της περιουσίας όλων των καταγγελλομένων με εντολή για άνοιγμα λογαριασμών και πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των τριών πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην πλανώνται υποψίες και σκιές σε μια συγκυρία που η κοινή γνώμη επιζητεί πλήρη διαφάνεια και ουσιαστικό έλεγχο για το πόθεν έσχες των πολιτικών.

Πηγή: skai.gr