Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit παραιτήθηκε από το κόμμα του στη Γαλλία, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση των Πρασίνων στη Γαλλία να ψηφίσουν εναντίον της έγκρισης του πακέτου δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή στερεί από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων ένα από τα πιο γνωστά του στελέχη και μπορεί να προκαλέσει τριβές μέσα στο κόμμα, το οποίο στηρίζει τη Γαλλική Σοσιαλιστική Κυβέρνηση με δύο υπουργούς.

Οι Γάλλοι πράσινοι ψήφισαν μαζικά εναντίον των όρων που περιλαμβάνει το Πακέτο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας σε μια Συνέλευση του Κόμματος το Σάββατο (22 Σεπτεμβρίου) με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα απαντήσεις στην ευρωπαϊκή κρίση και δε θα βοηθήσει την επιβολή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών.

Η Γαλλία αναμένεται να επικυρώσει το πακέτο τον επόμενο μήνα, ωστόσο μια «επανάσταση» μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό θα μπορούσε να φέρει τους Σοσιαλιστές σε μία άβολη σύμπραξη με τη συντηρητική αντιπολίτευση.

Χτες το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ήταν δραματικό. Δραματικά τραγικό, δήλωσε ο Cohn-Bendit στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό i-Tele.

Αποφάσισα να παραιτηθώ από αυτή την κίνηση. Μέσα μου ξέρω ότι όλα ανάμεσα σε μένα και την ευρωπαϊκή οικολογία έχουν τελειώσει.

Cohn-Bendit ανέφερε ότι η θέση των Γάλλων πρασίνων για τη νέα δημοσιονομική συνθήκη είναι «απολύτως ασυνεπής» επιχειρηματολογώντας ότι βάσει αυτής της λογικής, το κόμμα θα πρέπει να βγει από την κυβέρνηση και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

«Δε θέλω να εισαγάγω αυτή την αριστερή πολιτική». Ο Cohn-Bendit, γνωστός και ως Denny ο κόκκινος, για τον μαθητικό ακτιβισμό του, έχει υπηρετήσει ως βουλευτής των Γάλλων Πρασίνων από το 1999 και είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων

Πηγή: euractiv.gr