Ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι στο 9ο λεπτό, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Αθανασιάδης ένα λεπτό αργότερα. «Xτύπησε» ξανά στο 9΄ του δεύτερου μέρους με γκολ του Ρομπέρ, με τον Λάζαρ να διαμορφώνει το τελικό σκορ (89΄), επικρατώντας της Ξάνθης με 3-0 στα «Πηγάδια» για την τέταρτη αγωνιστική.

Πριν συμπληρωθούν τα δέκα λεπτά του κάθε ημιχρόνου ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε από μία ευκαιρία να σημειώσει γκολ: και τις εκμεταλλεύτηκε αμφότερες, «καθαρίζοντας» νωρίς τη νίκη στην ακριτική πόλη. Στο 9΄ ο Κάτσε κέρδισε πέναλτι σε κράτημα του Κομεσίδη που καταλόγισε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος υπέρ του ΠΑΟΚ, ενώ στο 54΄ μία προσπάθεια από την αριστερή πλευρά της επίθεσης των φιλοξενούμενων, με πρωταγωνιστή τον Ρομπέρ, κατέληξε στα δίχτυα του Βιβιανί για το 0-2. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Λάζαρ στο 88΄, ολοκληρώνοντας την τρίτη νίκη των Θεσσαλονικέων σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος, ενώ η Ξάνθη γνώρισε την πρώτη της φέτος στη Σούπερ Λίγκα.

Πώς έπαιξαν…

Ο τεχνικός της Ξάνθης, Μαρίνος Ουζουνίδης, παρέταξε σύστημα 4-3-3 στα «Πηγάδια», για την τέταρτη αγωνιστική της ελληνικής Σούπερ Λιγκ με τον Βιβιανί κάτω από τα δοκάρια και από τα δεξιά προς τα αριστερά, στην άμυνα, τούς Μπέρτο, Βάλλα, Κομεσίδη και Μπαξεβανίδη. Στη μεσαία γραμμή τοποθετήθηκαν από τον Έλληνα τεχνικό οι Βασιλακάκης στη δεξιά πλευρά και Ντάνι στην αριστερή, με τον Ονουάτσι να έχει ένα πιο ελεύθερο χώρο μπροστά τους και τους Πλατέλλα (δεξιά), Μαρσελίνιο (αριστερά), Μαρκόφσκι (μοναδικός προωθημένος) ν΄ αγωνίζονται στις θέσεις της επίθεσης για τη θρακιώτικη ομάδα.

Ο Γιώργος Δώνης, στο 200ό του ματς ως προπονητής ομάδας της Σούπερ Λίγκας, επέλεξε το κλασικό 4-4-2 για τον «Δικέφαλο του Βορρά», με τον Γλύκο κάτω από τα δοκάρια και τους Έτο, Κατσικά, Κουμάλο και Λίνο στην άμυνα (η διάταξη από τα δεξιά προς τα αριστερά). Η τετράδα των χαφ στελεχώθηκε με τους Φωτάκη στα δεξιά, Λαζάρ στα πλάγια αριστερά και τους Κάτσε, Ρομπέρ ν΄ αγωνίζονται κεντρικά. Στη γραμμή κρούσης των Θεσσαλονικέων έδωσαν το «παρών» οι Λόρενς και Αθανασιάδης.

«Έβγαλε» το… 35άρι ο «Κλάους»

Η Ξάνθη ήταν πιεστική στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, όμως ούτε φάση μπόρεσε να βγάλει, ούτε ν΄ απειλήσει ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 10ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Στέφανου Αθανασιάδη, μετά από παράβαση που υπέδειξε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος στο 9΄ σε κράτημα εντός περιοχής του Κομεσίδη στον Κάτσε, ο οποίος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση για ν΄ απειλήσει τους Θρακιώτες. Αυτό ήταν το 35ο γκολ του Έλληνα επιθετικού στην 100ή συμμετοχή του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και το τρίτο του τέρμα σε τέσσερα φετινά παιχνίδια με την εκτέλεση πέναλτι αυτή.

Ακολούθησε ένα διάστημα που ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι προηγήθηκε, με την Ξάνθη να προσπαθεί να συνέλθει από το γρήγορο τέρμα που δέχθηκε. Από το 20΄ έως το 41΄ και την ευκαιρία του Μαρσελίνιο οι Θεσσαλονικείς έλεγχαν το παιχνίδι, το οποίο, όμως, χαρακτηρίστηκε στο διάστημα αυτό από αρκετά λάθη εκατέρωθεν, σε μεταβιβάσεις και επιλογές. Τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο παίκτης της Ξάνθης έχασε την καλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων, μέχρι εκείνη τη στιγμή, στην αναμέτρηση, αστοχώντας από καλή θέση μετά από σέντρα του Ντάνι. Ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε σε άλλο σημείο του 45λεπτου, αλλά και ο ίδιος δεν δημιούργησε δεύτερο απειλητικό σκηνικό, πλην του πέναλτι με το οποίο προηγήθηκε.

«Έδεσε» νωρίς το «διπλό»

Με τη συνταγή του πρώτου μέρους, ο ΠΑΟΚ πορεύτηκε και στο δεύτερο, φθάνοντας σ΄ ένα γκολ νωρίς, που τελικά έμελλε να του δώσει στην εξέλιξη του αγώνα και την τελική νίκη. Διότι μετά το 0-2, αν και απείλησε σε κάποιες περιπτώσεις η Ξάνθη, ουσιαστικά, δεν αντέδρασε στην αναμέτρηση. Στο 54΄ ο Ρομπέρ, με ωραία ατομική ενέργεια, μπήκε στην περιοχή του Βιβιανί και με σουτ με το δεξί (όχι το καλό του πόδι) έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στον «Δικέφαλο του Βορρά». Το τέρμα αυτό ήρθε ενώ ο Μαρίνος Ουζουνίδης προγραμμάτιζε να κάνει δύο αλλαγές, προσπαθώντας ν΄ αλλάξει την εικόνα της ομάδας του.

Το γκολ του Ρομπέρ έδωσε ηρεμία και ασφάλεια στους φιλοξενούμενους, που έβλεπαν το χρόνο να κυλά υπέρ τους. Η Ξάνθη προσπαθούσε ν΄ απειλήσει μονάχα με σουτ του Μαρσελίνιο χωρίς καλές προϋποθέσεις, τα οποία ήταν λογικό να μην ανησυχήσουν τον Γλύκο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο συνέβη, σχεδόν, ό,τι δεν έγινε στο υπόλοιπο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ σφράγισε τη νίκη με τέρμα του Λάζαρ (88΄), με ωραίο πλασέ από θέση τετ-α-τετ, που έδωσε στους Θεσσαλονικείς τη νίκη και στον Γιώργο Δώνη το πρώτο του «διπλό», ως προπονητής, στην έδρα της Ξάνθης. Νωρίτερα είχε μία καλή ευκαιρία ο Βάλλας (81΄) με κεφαλιά για να μειώσει το σκορ, ενώ ένα σουτ του Αθανασιάδη στο 81΄ εξουδετερώθηκε από τον Βιβιανί.

Tην αναμέτρηση παρακολούθησαν χίλιοι, περίπου, οπαδοί του ΠΑΟΚ που φιλοξενήθηκαν στο πέταλο των φιλάθλων της εκάστοτε φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο της Ξάνθης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Skoda Ξάνθη (Μαρίνος Ουζουνίδης / 4-3-3): Βιβιανί – Μπέρτος, Βάλλας, Κομεσίδης, Μπαξεβανίδης (70΄ Καζούμπα) – Βασιλακάκης, Ονουάτσι (56΄ Μάνταλος), Ντάνι – Πλατέλλας (56΄ Μαρέν), Μαρσελίνιο, Μαρκόφσκι.

Αναπληρωματικοί: Λοντίγκιν, Μάνταλος, Αλτιπαρμακόφσκι, Γκλέισον, Μαρέν, Καζούμπα, Φλίσκας.

ΠΑΟΚ (Γιώργος Δώνης / 4-4-2): Γλύκος – Έτο, Κατσικάς, Κουμάλο, Λίνο (70΄ Σταφυλίδης) – Φωτάκης, Κάτσε, Ρομπέρ (90΄ Iντζίδης, Λάζαρ – Λόρενς (86΄ Γιάννου), Αθανασιάδης.

Αναπληρωματικοί: Χακόμπο, Αποστολόπουλος, Γεωργιάδης Γ., Σταφυλίδης, Πέλκας, Ιντζίδης, Γιάννου.

ΓΚΟΛ: 10΄ Αθανασιάδης πέναλτι, 54΄ Ρομπέρ, 88΄ Λάζαρ

Κίτρινες κάρτες: 9΄ Κομεσίδης, 45΄+1΄ Ονουάτσι – 14΄ Λίνο, 29΄ Έτο, 61΄ Κατσικάς, 77΄ Λαζάρ

Κόκκινες κάρτες: –

Διαιτητής: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Φραγκιαδάκης (Δωδεκανήσου)

Τέταρτος: Κομίνης (Θεσπρωτίας)

Παρατηρητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

Πηγή: novasports.gr