Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι υποστηρικτές μιας μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕ φοβούνται ότι η καινοτομία θα παραβλεφθεί από την ημερήσια διάταξη και τις συνομιλίες για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.

Το 93% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επένδυση στην καινοτομία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το δεύτερο GE Βαρόμετρο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (19 Σεπτεμβρίου).

Ωστόσο, το 56% πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση θα θέσει την καινοτομία χαμηλότερα στην ατζέντα της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα 260 ατόμων.

Τα αποτελέσματα του βαρόμετρου αναδείχτηκαν από τους ευρωβουλευτές που προσπαθούν να προστατεύσουν το επίπεδο των επενδύσεων της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας, μέσω του προτεινόμενου προϋπολογισμού για την έρευνα για την περίοδο 2014-2020, που ονομάζεται Horizon 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θέλουν να δουν τα κεφάλαια για την έρευνα να ενισχυθούν και να φτάσουν στα € 80 δισ. ευρώ στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, το λεγόμενο ‘’πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο’’, στην κοινοτική διάλεκτο.

Προβλέψεις για διαφωνίες για τον προϋπολογισμό
«Καθώς τα όργανα συζητούν για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή τους στην προστασία των € 80 δισεκατομμυρίων που προορίζονται για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020,” ανέφερε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Sean Kelly (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), σε μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αλλά ο Jan Olbycht, ο πολωνός αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πιστεύει ότι η έρευνα δεν θα πρέπει να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού εις βάρος των άλλων τομέων, όπως η περιφερειακή πολιτική, η οποία συνήθως οφελεί τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Olbycht είπε ότι η καινοτομία δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με τον προϋπολογισμό για την έρευνα, και επέμεινε ότι αυτό επηρεάζει όλους τους τομείς πολιτικής.
“Πρόκειται για θέματα εφαρμογής καθώς και για την καινοτομία στην κοινωνική πολιτική,” είπε Olbrycht στην EurActiv, μετά τη συνάντηση, «Ξέρουμε ότι θα δούμε μειώσεις σε ολόκληρο το Πολυετές, και δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μειώσεις σε άλλους τομείς, όπως η γεωργία ή τα ταμεία συνοχής, χωρίς να υπάρχει μείωση στον προϋπολογισμό της έρευνας. ”
Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τις εντάσεις για το πώς το ΠΔΠ θα πρέπει τελικά να διαχωρίζεται, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ εισέρχονται στην τελική ευθεία, με μια συμφωνία που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2012.
Χθες (19 Σεπτεμβρίου), ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Martin Schulz, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, και ο Δημήτρης Χριστόφιας πρόεδρος της Κύπρου, συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο σχετικά με το Πολυετές Πρόγραμμα σε γεύμα εργασίας στις Βρυξέλλες.
Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ δείχνουν μείωση της έρευνα
Παρά την επιβεβαίωση ότι δεσμεύονται να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία που θα υποστηρίζεται από όλα τα θεσμικά όργανα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν φαίνεται να έχουν ακόμη καταλήξει σε ακριβείς αριθμούς για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, και οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, αρχές Ιανουαρίου.
Οι φόβοι της ύφεσης στις δαπάνες για έρευνα τονίστηκαν επίσης σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι η τρέχουσα χαμηλή οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχή υποτονική ανάπτυξη σε δαπάνες Ε & Α των επιχειρήσεων, κυρίως στη νότια και ανατολική Ευρώπη, στο σύντομο μέλλον.
Οι προοπτικές για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης αβέβαιες, σύμφωνα με την έκθεση.

Oρόσημα

Νοέμβρης 2012-φεβρουάριος 2013: Ο Προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 θα είναι υπό συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

Απόψεις

«Η Ευρώπη παραμένει σε μια βαθιά και σοβαρή κρίση. Ενώ είναι σαφές ότι θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επίτευξη της σταθερότητας και την αντιμετώπιση αυτής, θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην μελλοντική ανάπτυξη, την ανανέωση και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ” ανέφερε ο ευρωβουλευτής Sean Kelly (Ιρλανδία, EPP), σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παρουσίαση του βαρομέτρου της καινοτομίας.
“Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε μια μετατόπιση της οικονομικής τάξης και αυτό αποτελεί τόσο μια ευκαιρία, όσο και μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να διατηρήσει τη θέση της ως μια μεγάλη οικονομική δύναμη, χρειάζεται για να γίνει πιο καινοτόμα και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς “, δήλωσε ο Hendrik Bourgeois, αντιπρόεδρος των ευρωπαϊκών υποθέσεων της GE, σχολιάζοντας τα ευρήματα.
“Πιστεύουμε ότι η καινοτομία μπορεί να είναι καταλύτης για την οικονομική ανανέωση της Ευρώπης, αλλά ότι αυτό δεν θα συμβεί ανώφελα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει, παρέχει κίνητρα και ανταμείβει την καινοτομία με την ευρύτερη έννοια του όρου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο Bourgeois.

Πηγή: euractiv.gr