Ο Dacian Cioloş, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, διαβεβαίωσε τις περιβαλλοντικές ομάδες την Τετάρτη (19 Σεπτεμβρίου) ότι οι φωνές τους έχουν αρχίσει να ακούγονται, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ (ΚΓΠ) εισέρχονται στη φάση της λήψης αποφάσεων.

Σε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διοργανώθηκε από τις ομάδες Slow Food και ARC2020, ο Επίτροπος της Ρουμανίας παρουσιάστηκε με αιτήσεις για την ΚΓΠ συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, επανεπενδύσεις του δημόσιου χρήματος σε δημόσια αγαθά και την απόρριψη της κερδοσκοπίας τροφίμων.

Η ΚΓΠ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, συζητείται επί του παρόντος από φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου, για πρώτη φορά, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

Το συνέδριο ήταν η πρώτη κοινή δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μέλλον της ΚΓΠ.

Ο Cioloş είπε στο κοινό ότι η συμμετοχή τους στη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ είναι σημαντική, και ότι από την έναρξη των διαπραγματεύσεων επιθυμούσε τη δημόσια διαβούλευση.

“Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ θα είναι το αποτέλεσμα του δούναι και λαβείν, ένας συμβιβασμός. Ζούμε σε μια ιδιαίτερα διαφοροποιημένη κοινωνία, αλλά ο συμβιβασμός αυτός δεν θα πρέπει να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Θα πρέπει να είναι διαφανής,” δήλωσε ο Cioloş.

Οι καταναλωτές και οι αγρότες θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις

Ο Επίτροπος τόνισε ότι θα είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η καλός σχέση μεταξύ των γεωργών και της κοινωνίας. Στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές ήταν φυσιολογικές, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις δεν έχουν σχέσεις με τους αγρότες, δήλωσε ο Cioloş.

Επί του παρόντος υπάρχει αντίθεση μεταξύ των συμφερόντων των καταναλωτών και των αγροτών, και οι δύο ομάδες πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να ξαναποκτήσουν καλές σχέσεις, είπε.

«Όταν οι αγρότες αλλάζουν τη διαδικασία καλλιέργειας, θα πρέπει η κοινωνία να το γνωρίζει, γιατί αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στα προϊόντα, αλλά και στο έδαφος. Πρέπει να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των γεωργών και της υπόλοιπης κοινωνίας”, είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές έχουν πραγματικά πολλή δύναμη όταν αγοράζουν διατροφικά προϊόντα είτε όταν αποφασίσουν να επιλέξουν την φθηνότερη τιμή ή ένα βιώσιμο προϊόν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Paolo De Castro, δήλωσε ότι η συζήτηση της ΚΑΠ μέχρι τώρα ήταν “τεταμένη”.

“Οι Γεωργικές πολιτικές είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση. Το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων έχει καταστεί σημαντική προτεραιότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους με έναν πολύ βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των οικονομικών πτυχών και του περιβάλλοντος,” δήλωσε ο De Castro

Οι διαδηλωτές θέλουν καλύτερη τροφή από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ

Στις Βρυξέλλες, οι αγρότες και οι καταναλωτές από περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μέρος στην τελευταία ημέρα της πορείας Good Food που οργανώθηκε από μια σειρά από περιβαλλοντικές ομάδες για να διαμαρτυρηθούν για τις τρέχουσες προτάσεις της ΚΓΠ από την Επιτροπή.

Περίπου 100 διαδηλωτές φώναζαν “Καλό φαγητό, καλή γεωργία”, καθώς η πορεία κατέληξε μπροστά από το Κοινοβούλιο. Ένας από τους διαδηλωτές, η Annemiek Schravesande, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε “Όχι στις φάρμες- εργοστάσια” και ήταν ντυμένος ως η Miss Piggy του Muppet Show

“Γιατί είμαι η Miss Piggy; Επειδή ως ένα γουρούνι, μου αρέσει να έχω πολύ χώρο όταν κυλώ στη λάσπη», αστειεύτηκε ο ίδιος. “Θέλω η πολιτική αυτή να επικεντρωθεί στο περιβάλλον και στην φιλική προς τα ζώα γεωργία. Ελπίζω ότι σήμερα οι πολιτικοί θα ακούσουν, αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται να ενεργήσουν. Προς το παρόν, οι πολιτικές είναι περισσότερο για βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Με την οικονομική κρίση νομίζω ότι πρόκειται να είναι δύσκολο να επενδύσουν οι πολιτικοί σε μακροπρόθεσμες λύσεις », είπε στην EurActiv η Schravesande.

Ο Adrian Bebb, ένας ακτιβιστής από την ΜΚΟ Φίλοι της Γης Ευρώπης, είπε ότι η πορεία διαμαρτυρίας πέρασε το μήνυμα από τους καταναλωτές και τους αγρότες ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Θα καταλήξουμε με μια γεωργική πολιτική που πρόκειται να καταστρέψει τη φύση, το περιβάλλον, την απασχόληση και τις αγροτικές κοινότητες. Θέλουμε να πούμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πως φτάνει πια”, είπε στην EurActiv Bebb.

“Το μήνυμά μας είναι ότι θέλουμε το καλό φαγητό και καλή γεωργία,” δήλωσε ο Bebb. Ο διαδηλωτής πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του θα ήθελε να δει μια μεγαλύτερη στήριξη των μικρών γεωργία, και ότι οι αγρότες θα πρέπει να δεχθούν καλύτερη υποστήριξη για την αλλαγή των καλλιεργειών τους και για καλλιέργειες ζωοτροφών στη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

Oρόσημα

Μέχρι το τέλος του 2012: Οι διαπραγματεύσεις για νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 αναμένεται να ολοκληρωθούν.
Τέλος του 2013: Αναμένονται η έγκριση των διαφόρων κανονισμών και οι εκτελεστικές πράξεις.
1 Ιανουαρίου 2014: Αναμένονται να λάβουν χώρα οι Νέες πολιτικές της ΚΑΠ

Απόψεις

Ο Geneviève Savigny, ένας αγρότης από τη Γαλλία και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Via Campesina, δήλωσε: “Η πορεία Good Food είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των πολιτών που καλούν για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα τρόφιμα και την γεωργία κατά τα τελευταία χρόνια. Προσέλκυσε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους φορείς λήψης αποφάσεων ότι οι άνθρωποι θέλουν μια καλύτερη ΚΓΠ, η οποία εξασφαλίζει σε όλους τους γεωργούς την παραμονή τους στην επιχείρηση και υπάρχει καλό φαγητό για όλους. “

Ο Regine Holloh, ένας νεαρός κτηνοτρόφος από τη Γερμανία και διοργανωτής της πορείας Good Food, ο οποίος είχε διασχίσει όλη τη διαδρομή από το Μόναχο στις Βρυξέλλες συνέχισε: «Έχουμε διανύσει 900 χιλιόμετρα από το Μόναχο στις Βρυξέλλες για να πούμε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα πολιτική, έτσι ώστε εμείς οι νέοι γεωργοί να έχουμε την ευκαιρία να προμηθεύσουμε τους ανθρώπους στην Ευρώπη με πιο πράσινη, πιο δίκαιη και καλύτερη τροφή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υποστηρίξουν το καλό φαγητό και καλή γεωργία, και να τα θέσουν μπροστά από τα συμφέροντα του λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων. “

Ο Stephen Meredith, σύμβουλος πολιτικής στο IFOAM EU Group, πρόσθεσε: «Η γεωργική πολιτική της ΕΕ επηρεάζει το περιβάλλον μας και το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών κοινοτήτων. Χρειαζόμαστε πραγματική και ουσιαστική αλλαγή για να ανταποκριθούμε στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της αειφορίας Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δείξει ηγετικό ρόλο και να εξασφαλίσει ότι την διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ΚΓΠ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις όλων των βουλευτών και όλων των σχετικών επιτροπών που εκπροσωπούν διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές, προοπτικές».

Ιστορικό

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ένα σύστημα κοινοτικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων που σύμφωνα με την Επιτροπή κοστίζει σε κάθε ευρωπαίο πολίτη 30 λεπτά την ημέρα.

Με περίπου 53 δισεκατομμύρια το χρόνο, η ΚΑΠ αντιπροσωπεύσει σήμερα περίπου το 40% του επταετούς προϋπολογισμού 2007-2013, συγκρινόμενο με το 71% του 1984. Αυτό το νούμερα αναμένεται να πέσει στο 36% μετά το 2013.

Η πλειοψηφία των επιδοτήσεων της ΚΑΠ (πάνω από 70%) πηγαίνει κατευθείαν στους γεωργούς ενώ ένα 20% δαπανάται σε αγροτικά αναπτυξιακά μέτρα. Το υπόλοιπο ποσοστό διανέμεται ως επιδότηση εξαγωγών σε εταιρίες τροφίμων.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την ΚΑΠ δίνουν μεγαλύτερη σημασία πλέον στα περιβαλλοντικά μέτρα με περισσότερο από το 30% των πόρων να διατίθεται σε αγρότες που διαφοροποιούν την παραγωγή τους και εξασφαλίζουν εναλλαγή στις καλλιέργειες ή διατηρούν μόνιμα βοσκοτόπια.

Οι νέες κατευθυντήριες πολιτικές συζητούνται τώρα μεταξύ του Κοινοβουλίου και των Κρατών Μελών με στόχο την τελική έγκρισή τους μέχρι το τέλος του 2013. Οι προκλήσεις της αγροτικής ανάπτυξης στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την ανάγκη για διπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής ως το 2050 ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της πληθυσμιακής αύξησης και της ανάγκης για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, με ορατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πηγή: euractiv.gr