H 21η Σεπτεμβρίου 2012 ορίσθηκε Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και θα γιορτασθεί για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες με την πραγματοποίηση 160 εκδηλώσεων. Ο συντονισμός της δράσης πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα INTERACT σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπός της καμπάνιας, με το μήνυμα “Τα κοινά σύνορα μας φέρνουν πιο κοντά”, είναι η προβολή των επιτευγμάτων που προέκυψαν από τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών και χωρών μέσα από τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Από το 1990, περισσότερα από 20.000 έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν συνεισφέρει στην βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών κατά μήκος των συνόρων, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα διατηρεί τη Διαχειριστική Αρχή για 5 Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. Παράλληλα εκπροσωπείται σε 3 προγράμματα πολυμερούς διασυνοριακής συνεργασίας, 2 διακρατικά και 1 διαπεριφερειακό πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο http://www.espa.gr/el/Pages/staticEuropeanTerritorialCooperationProgrammes.aspx και http://www.interreg.gr/el/

Στa πλαίσια της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

21 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσική εκδήλωση με πιάνο και 2 φλάουτα στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα-Βουλγαρία, που θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο του Ελπίδα Resort στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων στις Σέρρες στις 20:30.

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “Ύδατα και Όρη στη Διασυνοριακή Περιοχή”, που θα φιλοξενηθεί στις Σέρρες στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών, Εθνικής Αντίστασης 34 (κτίριο πρώην ΔΕΚΠΑ). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 21/06/2012 και ώρα 18:30. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 21 έως 28/09/2012 και ώρες από 17:30 – 21:30 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο Μοναστήρι (Bitola).

Εκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “Ο τόπος και οι άνθρωποί του”, που θα φιλοξενηθεί στις Σέρρες στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών, Εθνικής Αντίστασης 34, (κτίριο πρώην ΔΕΚΠΑ). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες με δραστηριότητες, ανθρώπους, τόπους και συνήθειες των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας – Βουλγαρίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 21/06/2012 και ώρα 18:30. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 21 έως 28/09/2012 και ώρες από 17:30 – 21:30 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

22 Σεπτεμβρίου 2012

Κολυμβητικός διάπλους από το Ξαμίλ της Αλβανίας στον Άγιο Στέφανο Σινιών (Κασσιόπη) στην Κέρκυρα. Η αναχώρηση των αθλητών από το Ξαμίλ προγραμματίζεται για τις 10:00 πμ τοπική ώρα (11:00 πμ ώρα Ελλάδος) και η άφιξή τους στον Άγιο Στέφανο στη 13:00. Θα συμμετέχουν 30 κολυμβητές και από τις δύο χώρες.

Εκδήλωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα (Ελλάδα) και στην Περιφέρεια Απουλίας (Ιταλία), με τίτλο “Τα μηνύματα που μας ενώνουν” το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 13:00-22:00 στο Δήμο Κέρκυρας. Κεντρική ιδέα της διοργάνωσης είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων σε μπουκάλια που θα ριφθούν από ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να προβλάλλουν τη συνεργασία των δύο χωρών. Ειδικότερα, στα μηνύματα θα γίνεται αναφορά στο ΕΠ Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013, στο γεγονός της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2012» και θα περιλαμβάνονται λέξεις-κλειδιά που θα σηματοδοτούν τη συνεργασία των δύο χωρών, όπως φιλία, συνοχή, όραμα, συνεργασία, προοπτική, καινοτομία, προσβασιμότητα, πολιτισμός, τουρισμός, ίσες ευκαιρίες, περιβάλλον, ανάπτυξη, κλπ. Στο λαιμό των μπουκαλιών θα είναι δεμένες κορδέλες στα χρώματα των σημαιών των δύο χωρών, του εμβλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρωμάτων του λογότυπου της “EC Day 2012”.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες www.interreg.gr/el/ και www.ecday.eu/.

Πηγή :epixeiro.gr