Σε δύο δόσεις του 50% «λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες για το 2012, οι συντελεστές της οποίας προσδιορίζονται στη σημερινή ΚΥΑ που υπεγράφη από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η πρώτη δόση, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 και τα σχετικά ποσά θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων την αμέσως επόμενη ημέρα.

Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου επιστροφής, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχει δηλώσει στο ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών.

«Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, παραμένουμε κοντά στους Έλληνες παραγωγούς για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος, που αφορά στο κόστος παραγωγής και ειδικά του υψηλού κόστους της ενέργειας. Το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που εξασφαλίσθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το 2012, είναι το ίδιο με πέρυσι», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Πηγή: energypress.gr