Οι ηγεσίες της Κίνας και της ΕΕ εξετάζουν σήμερα (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου) τη μελλοντική τους συνεργασία, εν μέσω εντάσεων για την έρευνα της Κομισιόν στις φερόμενες αντιιμονοπωλιακές πρακτικές της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

«Δεν θα είναι μια σύνοδος μεγάλων αποφάσεων, αλλά αντίθετα μια σύνοδος για την αναγνώριση της σταθερότητας των σχέσεων και συγκεκριμένα της μεγάλης αλληλεξάρτησης των οικονομιών μας», τόνισαν πηγές της ΕΕ ενόψει της 15ης συνόδου κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο εταίροι έχουν αμοιβαίο συμφέρον στην επίλυση των διαφορών.

Η σταθερότητα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας κλονίστηκε από την απόφαση των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα να ανοίξουν έρευνα για φερόμενες πρακτικές dumping των κινέζων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ. Σε περίπτωση που κριθούν «ένοχες», οι κινεζικές εταιρείες ίσως έρθουν αντιμέτωπες με δασμούς στις εξαγωγές ηλιακών πάνελ σύμφωνα με το πλαίσιο του ΠΟΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σε επίσκεψή της στην Κίνα, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε τις κινεζικές και ευρωπαϊκές αρχές να επιλύσουν το ζήτημα μέσω διαλόγου και όχι με κατασταλτικά μέτρα, που ίσως προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο.

«Το οικονομικό κίνητρο για δασμούς αντιντάμπινγκ επί των ηλιακών πάνελ είναι αδύναμο», είπε ο Guy de Jonquières, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.

«Δεν είναι το είδος βιομηχανίας στην οποία η Ευρώπη έχει βιώσιμο μακροπρόθεσμο μέλλον», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχωρήσει το Πεκίνο, η επιθετική τακτική είναι λάθος χρονικά, ειδικά τώρα, σε μια στιγμή που η Κίνα είναι αντιμέτωπη με αργή ανάπτυξη και μια δύσκολη μετάβαση ηγεσίας.

«Η εν λόγω σύνοδος θα πραγματοποιηθεί ενόψει της πολυσυζητημένης αλλαγής στην ηγεσία της Κίνας, που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις», είπαν πηγές της ΕΕ, αναφερόμενες στο κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος τις ερχόμενες εβδομάδες.

Τώρα πιο πολύ από ποτέ

Ο De Jonquières είπε ότι είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την ΕΕ να μιλήσει σταθερά, εποικοδομητικά και συνεκτικά στην Κίνα.

Η κρίση της ευρωζώνης έχει πράγματι αυξήσει την επιρροή της Κίνας. Οι αδύναμες εγχώριες οικονομίες έχουν καταστήσει την Κίνα σημαντική αγορά ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να εξασφαλίσουν την οικονομική βοήθεια της Κίνας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από τότε που θεσπίστηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας 37 χρόνια πριν, οι εμπορικές σχέσεις έχουν επεκταθεί από τα 4δις € το 1978 στα 428δις € το 2011.

Σήμερα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για τις κινεζικές εξαγωγές και ο δεύτερος πάροχος για την Κίνα, μετά την Ιαπωνία. Για την ΕΕ, η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος, μετά τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται κοντά στο επίπεδο εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα (17.8δις € το 2011). Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί πολύ από την κρίση του 2008 και αντιστοίχησαν σε 3.1δις € το 2011.

Επιδοτήσεις και πρώτες ύλες

Επίσης με την επιδότηση της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών, το Πεκίνο υποστηρίζει την ανάπτυξη σημαντικών βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που διανέμονται μέσω ευνοϊκών δανείων και βιομηχανικών πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, κάνουν ανοιχτές διακρίσεις υπέρ των κινεζικών κρατικών εταιρειών, τονίζει η BusinessEurope στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα υπήρχε η αίσθηση, τόσο στους κύκλους της ΕΕ όσο και της Κίνας, ότι θα συμφωνηθεί ένα πακέτο συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε συζήτηση με μια ομάδα δημοσιογράφων, ο κινέζος πρέσβης Wu Hailong είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις και ότι ελπίζει να βρεθεί συμφωνία, καθώς πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής που θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Wen Jiabao.

Στο μεταξύ, οι δημοσιογράφοι έμειναν «ξεκρέμαστοι» όταν ματαιώθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τέτοιου είδους διμερείς συναντήσεις. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη με τη συμμετοχή του José Manuel Barroso, του Herman Van Rompuy και του Wen Jiabao. Αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι η Κίνα επέμεινε να παράσχει εκείνη τα ονόματα των δημοσιογράφων που θα συμμετείχαν στην συνέντευξη και θα είχαν το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις. Η ΕΕ ωστόσο το αρνήθηκε.

Ιστορικό

Η Ευρώπη είναι ακόμα η σημαντικότερη αγορά για προϊόντα ηλιακής ενέργειας, αναλογώντας στο 74% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων το 2011, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση φωτοβολταϊκών (EPIA).

Το 2011, το 57% όλων των ηλιακών κυττάρων παρήχθησαν στην Κίνα, με δεύτερη την Ταϊβάν μόλις 11%, έδειξαν τα στοιχεία από τη δημοσίευση της Photon.

Κοντά στο 7%, η Γερμανία – η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο σε συνολικές εγκαταστάσεις – ήρθε τρίτη.

Πηγή: euractiv.gr