Μετά τον Τσέχο Πρόεδρο τώρα και ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb εκδήλωσε ανοιχτά την αντίθεσή του στην ανάγκη αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνο και ότι θα αυξήσει την αβεβαιότητα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso την περασμένη εβδομάδα πρότεινε την μετατροπή της ΕΕ σε «ομοσπονδία κρατών», κάτι που απαιτεί την αναμόρφωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Εάν χρειάζεται αλλαγή της συνθήκης, τότε πρέπει να γίνει. Ωστόσο, είμαι λίγο σκεπτικός αναφορικά με την πραγματική ανάγκη αλλαγής της συνθήκης καθώς και επιφυλακτικός για την εφαρμογή της», είπε ο Stubb, Φιλανδός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και εξωτερικού εμπορίου σε επίσκεψή του στο Δουβλίνο.

«Διαφωνώ με τον πρόεδρο Barroso ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις υφιστάμενες συνθήκες».

Επεσήμανε ότι μια αλλαγή της συνθήκης θα απαιτούσε δημοψηφίσματα, κάτι που θα αύξανε την αβεβαιότητα.

«Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στην εισαγωγή στοιχείων όπως αλλαγή της συνθήκης, ή φεντεραλισμό στην εξίσωση», υπογράμμισε.

Διάφορα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και δηλωμένων ευρωπαϊστών όπως ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt, μίλησαν εναντίον της πρότασης Barroso, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εμβαθύνει στην υπάρχουσα δομή, και να μην γίνει μια ομοσπονδία κρατών.

Πηγή: euractiv.gr