Έκκληση για ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην Eξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας κάνει η άτυπη «Ομάδα για το Μέλλον της Ευρώπης», στην έκθεση που δημοσίευσε χθες (18 Σεπτεμβρίου). Πολλές από τις ιδέες της ομάδας μοιάζουν με αυτές του Barroso κατά την πρόσφατη ομιλία του State of the Union.

Μετά από 7 μήνες διεργασιών η έκθεση υιοθετήθηκε κατά τη συνάντηση της Ομάδας για το Μέλλον της Ευρώπης στη Βαρσοβία, αναφέρει δελτίο Τύπου του πολωνικού ΥΠΕΞ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ και υφυπουργοί εξωτερικών Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομιλία του Πολωνού ΥΠΕΞ Radosław Sikorski εξέπληξε τους κύκλους των Βρυξελλών με το όραμά του για την ανάγκη αλλαγής της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. «Εάν δεν επιθυμούμε να διακινδυνέψουμε μια μερική κατάρρευση της ΕΕ, τότε η επιλογή θα είναι μεγαλύτερη εμβάθυνση ή κατάρρευση», τόνισε τότε.

Αυτή τη φορά, ο Πολωνός και άλλοι 10 υπουργοί κατέθεσαν ένα 8σέλιδο κείμενο με τίτλο «Final Report of the Future of Europe Group».

Λάθος στιγμή;

Τα πιο τολμηρά σημεία της «Τελικής Έκθεσης» είναι σε παρένθεση, που σημαίνει ότι δεν συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί. Μπορεί να ήθελαν να είναι προκλητικοί, αλλά αντί να ξεκινήσουν μια συζήτηση, φαίνεται να βαδίζουν στα βήματα του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso και του προέδρου του Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Αναφορικά με την αλλαγή των συνθηκών, η «Ομάδα» λέει ότι ίσως χρειαστεί κάποια τροποποίηση των συνθηκών, ωστόσο επεσήμανε ότι μπορούν να γίνουν πολλά με τις υφιστάμενες συνθήκες.

Ισχυρότερος παγκόσμιος ρόλος

Οι υπουργοί εμφανίστηκαν επίσης ενωμένοι στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και του ρόλου της Ύπατης Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

Θεωρούν πως η Ύπατη Εκπρόσωπος/ αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες ευθύνες για συγκεκριμένα πεδία εξωτερικής δράσης.

«Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κοινή εκπροσώπηση στους διεθνείς οργανισμούς, όπου είναι δυνατό, και μια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Για κάποια μέλη της Ομάδας αυτό ίσως εξελιχθεί και σε έναν ευρωπαϊκό στρατό».

Ο Herman Van Rompuy είχε τονίσει ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα ήθελε να «αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο εμπόριο και την άμυνα».

Πηγή: euractiv.gr