«Προτεραιότητα» είναι για την Κομισιόν, η προώθηση της νομοθεσίας που αφορά την ενιαία αγορά ενέργειας, σύμφωνα με ανακοινωθέν που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δημιουργήσει μια αγορά χωρίς εμπόδια, και το οποίο προκάλεσε την οργή της Ρωσίας.
Γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα αναφορικά με φερόμενες πρακτικές αντιντάμπινγκ από τη ρωσική Gazprom.
Μιλώντας την Παρασκευή (14 Σεπτεμβρίου) στη Λιθουανία, μια χώρα που εξαρτάται εξολοκλήρου από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ο επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και να σταματήσει να προσφέρει διαφοροποιημένες τιμές.
Η ΕΕ θα χάσει την προθεσμία εφαρμογής του 2014
Μέχρι το 2014 η Κομισιόν έχει ως στόχο να ολοκληρώσει την ενιαία αγορά ενέργειας προκειμένου να ενθαρρύνει την ισότιμη ροή ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ, κάτι το οποίο θα προκαλέσει ισότιμο ανταγωνισμό και εξοικονομήσεις δις € για τους καταναλωτές.
Ωστόσο στο ανακοινωθέν το οποίο επισημαίνει την ανάγκη «να γίνει η εσωτερική αγορά ενέργειας λειτουργική», η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ δε θα μπορέσει να προλάβει την προθεσμία του 2014.
Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι «τα δομικά στοιχεία είναι εκεί» ωστόσο, αναφερόμενο συγκεκριμένα στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, μια κύρια απαίτηση της οποίας είναι οι εταιρείες, όπως η Gazprom και η EDF, που ελέγχουν τις παροχές ενέργειας, δε θα πρέπει παράλληλα να κυριαρχούν στα δίκτυα διανομής της ενέργειας όταν δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
«Καθυστερήσεις στην εφαρμογή δεν είναι αποδεκτές», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε 7 κράτη μέλη, πάνω από το 80% της παραγωγής ενέργειας ακόμη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιστορικού κατεστημένου και δεν έχει ανοίξει στην αγορά.
«Η Κομισιόν θα ξεκινήσει τώρα κατά προτεραιότητα, τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις παραβάσεις της νομοθεσίας, εναντίον εκείνων των κρατών μελών που δεν έχουν ενσωματώσει τις οδηγίες του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου ή απέτυχαν να το κάνουν σωστά», αναφέρει.
«Τα κράτη μέλη όχι μόνο πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη νομοθεσία, αλλά παράλληλα πρέπει να απομακρυνθούν και να αντισταθούν στις εκκλήσεις για εσωστρεφή ή εθνικά προσανατολισμένη χάραξη πολιτικής, που εμποδίζουν την εσωτερική αγορά να λειτουργήσει αποτελεσματικά».
Μια πιο ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη
Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η ενιαία αγορά ενέργειας δεν είναι το τέλος από μόνη της, αλλά ένα μέσο δημιουργίας ενός πιο αξιόπιστου, καλύτερης αξίας ενεργειακού συστήματος της ΕΕ καθώς και επιτάχυνσης της διαδικασίας απεγκλωβισμού από τον άνθρακα.
Γενικά αναφέρει, ότι οι αγορές ενέργειας δεν είναι επαρκώς διαφανείς και ανοιχτές και διατρέχουν τον κίνδυνο να καθοδηγηθούν από τις επιδοτήσεις και όχι από τις επιταγές των αγορών.
Τονίζει επίσης ότι πιο ανοιχτές αγορές θα έχουν τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, σημειώνοντας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσουν 13δις € ετησίως σε όλη την ΕΕ.
Πηγή: euractiv.gr