Η Ελλάδα θα χρειασθεί να χρηματοδοτηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, ισχυρίζεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο «κύκλους» της Τρόικα, που τονίζει ότι η χώρα πιθανόν δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα που θα της επέτρεπε να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο συμφωνημένο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το πρόβλημα προκύπτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικα, επειδή η Ελλάδα, όπως γράφει το δημοσίευμα, δεν θα μπορέσει τελικά να πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ το 2014, επιτυχία που θεωρούταν απαραίτητη στην προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους, αλλά το 2016.

«Συνεπώς, οι βασικές υποθέσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα πλέον αποδεικνύονται […] άχρηστες», σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι σε άλλο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο επίσης επικαλείται κύκλους της Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδαςα στο ευρώ, με τους ειδικούς του Ταμείου να αμφισβητούν την επάρκεια του νέου πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την συμφωνημένη επίτευξη μείωσης του ελληνικού χρέους έως το 2020.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που έχει προκύψει είναι το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας, με την Κομισιόν να προσφέρει μία θετική αποτίμηση της κατάστασης αλλά τα υπόλοιπα δύο μέλη της τριμερούς να ζωγραφίζουν μία «εικόνα με μελανά χρώματα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ παραμένουν ακόμα δύσπιστοι και όσον αφορά την επάρκεια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως δεν θα είναι αρκετό προκειμένου να επιτρέχει στην Αθήνα να πετύχει το στόχο της μείωσης του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Πηγή: euractiv.gr