«Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν είναι επαρκής και πρέπει η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στο άτυπο Εurogroup της Λευκωσίας στελέχη της τρόικας για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στη Λευκωσία μέρος των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε λίγη ώρα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν επίσης ο επιτροπος Οικονομικών Όλι Ρέν, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, η επικεφαλής του Διεθνούς νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Νωρίτερα προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ οι υπουργοί οικονομικών της Αυστρίας και της Ολλανδίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενος επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος αποκλείοντας ωστόσο νέα βοήθεια.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Oικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, η επιδείνωση της οικονομίας να είναι αποτέλεσμα της υψηλής ύφεσης.

«Aποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ, βοηθούν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο», δήλωσε ο γερμανός ομόλογός του Βολφανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σημείωσε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, αλλά όχι περισσότερα χρήματα.

«Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πριν αποφασίσει αν θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη» διαμήνυσε στο μεταξύ ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος λίγο πριν την άτυπη σύνοδο του Eurogroup που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων, αποφέρει ήδη θετικά αποτελέσματα για την Ευρώπη τονίζει από την πλευρά του σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ νωρίς το πρωί έξι υπουργοί Οικονομικών είχαν χωριστή άτυπη συνάντηση, ανάμεσα τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, παρουσία και του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Πηγή: skai.gr