Δριμεία κριτική στη Ρωσία για τις αυταρχικές της τάσεις, μετά την επιστροφή του Putin στην προεδρία της χώρας, άσκησε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton, χαιρετίζοντας παράλληλα ενώπιον του Κοινοβουλίου την «αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η βρετανίδα τόνισε στους ευρωβουλευτές ότι με την επιστροφή του Putin στον προεδρικό θώκο στις 7 Μαΐου, τον ενθάρρυνε να δεσμευθεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τότε, η ΕΕ βλέπει «ολοένα και λιγότερο διάλογο και άνοιγμα από την πλευρά των αρχών, αλλά αντίθετα μεγαλύτερη αδιαλλαξία στην έκφραση αντίθετων απόψεων».

«Αντί να υπάρχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουμε δει μια σειρά μέτρων που τις καταργούν», υπογράμμισε.

Έκανε επίσης αναφορά στις τροποποιήσεις που υπέγραψε ο Putin αναφορικά με το πεδίο των διαδηλώσεων, όπως επίσης για τις συλλήψεις και τις καταδίκες εναντίον των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα η Ashton ξεχώρισε τη νέα νομοθεσία που περιγράφει τις ρωσικές ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό ως «ξένους πράκτορες».

«Δεδομένης της ιστορίας ενός τέτοιου όρου, η ξένη χρηματοδότηση ως εκ τούτου θεωρείται από το νόμο ότι μετατρέπει τους αποδέκτες της σε κατασκόπους», τόνισε.

«Ας το θέσω πιο ξεκάθαρα: όλες οι ρωσικές ΜΚΟ που ξέρω θα προτιμούσαν χωρίς αμφιβολία να λαμβάνουν ρωσική χρηματοδότηση. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία κρατική χρηματοδότηση για δραστηριότητες που μπορούν να καταστούν επικριτικές για τις αρχές. Ούτε οι επιχειρηματίες τολμούν να προσφέρουν στήριξη», τόνισε.

Λάθος στιγμή;

Από την άλλη ωστόσο, χαιρέτησε την «πολιτική αφύπνιση της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών».

«Είδαμε τη ρωσική κοινωνία των πολιτών να δεσμεύεται σε ένα διάλογο με την κυβέρνηση, και να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών θεσμών στη χώρα. Και είδαμε επίσης κάποια σημάδια επιφύλαξης, ωστόσο ο πραγματικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών αναδύεται», είπε.

Η Μόσχα αποκρούει τις κατηγορίες

Η αντίδραση της Μόσχας στις δηλώσεις της Ashton ήταν άμεση, λέγοντας ότι οι πηγές πληροφόρησης για τις εξελίξεις στη χώρα είναι «αναξιόπιστες».

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το ψήφισμα, αφού δεν είναι σαφείς οι πηγές πληροφόρησης αυτού του εγγράφου και τι είδους ανάλυση χρησιμοποίησαν οι ευρωβουλευτές ως βάση για τα συμπεράσματά τους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.

«Είναι βέβαιο ωστόσο ότι αυτές οι πηγές πληροφόρησης είναι αναξιόπιστες και η ανάλυση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα», συνέχισε.

Πηγή: euractiv.gr