Η πιο απότομη ετήσια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης μεταξύ όλων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe. Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημείωσε πτώση -2.3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η δαπάνη είχε σημειώσει πτώση κατά -0.2% συγκριτικά με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν ταχεία μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε 27 κράτη-μέλη. Παρά τη συνολική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι 14 χώρες κατέγραψαν αύξηση στη δαπάνη σε ετήσια βάση. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Γερμανία, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 0.4%. Η ανατολική Ευρώπη συνέχισε να είναι η πηγή των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης, με τις Λετονία, Λιθουανία και Σλοβενία να καταγράφουν διψήφια ποσοστά.

Η Ελλάδα σημείωσε ιδιαίτερα σοβαρή μείωση (-12,7%) ενώ καθοδικοί είναι και οι δείκτες σε Ιρλανδία (-5,1%) και Πορτογαλία (-4,1%) Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe βασίζεται στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με όλα τα είδη καρτών που εκδίδει η Visa – χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες.

Πηγή : athensvoice.gr