Συνεδριάζει σήμερα στη Λευκωσία το άτυπο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ισπανία, ενώ θα συζητηθεί επίσης και το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν, μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων (Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι), και τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι για να υπάρξει τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, θα πρέπει η τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν στο Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στην εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει εκτονώσει την αναταραχή που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού.

Την πεποίθηση ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα πλήρους διάσωσης και πως οποιαδήποτε απόφαση για μέτρα λιτότητας θα ληφθεί από τη Μαδρίτη, όχι από εξωτερικούς ελεγκτές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

Πηγή: energypress.gr