Η πορεία της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας για την από κοινού υποστήριξη της δημιουργίας του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τον πρεσβευτή της Ιταλίας Claudio Glaentzer.

Ο νότιος διάδρομος αφορά την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο, σε πρώτη φάση από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Η επιλογή από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Σαχ Ντενίζ του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αέριο μεταξύ των δύο εναλλακτικών που έχουν απομείνει στην «κούρσα» (είναι οι αγωγοί Ναμπούκο και TAP) αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος αποτελεί την τέταρτη οδό για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος είναι η Ελλάδα και η κίνηση αυτή στοχεύει να φέρει το άφθονο αέριο από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, στο μέλλον, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, η Ελλάδα χάρη στη γεωγραφική της θέση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο, κατασκευάζοντας αγωγούς μεταφοράς αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις αγορές της ΕΕ.

Το 2012 η κοινοπραξία θα επιλέξει εταίρο για τη μεταφορά του αερίου της μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει να προσφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από το 2018.

Πηγή: energypress.gr