Συμφωνία εθελούσιου επαναπατρισμού των Ρομά στην Ρουμανία, υπέγραψαν Παρίσι και Βουκουρέστι, συναινώντας πλέον ότι χρειάζονται «χρόνος» και «υπομονή» για να επιλυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης των Ρομά.

Περίπου 80 οικογένειες θα επιστρέψουν στη Ρουμανία σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα που υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου από τον γάλλο υπουργό εσωτερικών Manuel Valls και υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Bernard Cazeneuve κατά τις συνομιλίες με ρουμάνους αξιωματούχους στο Βουκουρέστι.

Ο σοσιαλιστής Valls, που συνέχισε τις πολυσυζητημένες πολιτικές επαναπατρισμού της προηγούμενης κυβέρνησης Sarkozy, υπερασπίστηκε τις επιδρομές της αστυνομίας για τη διάλυση των καταυλισμών των Ρομά σε Παρίσι, Λυών και Λιλ επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας.

Οι Ρομά προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Περίπου 15,000 με 20,000 μετανάστες Ρομά στη Γαλλία ζουν σε «άθλιες» συνθήκες σε καταυλισμούς στα περίχωρα των πόλεων. Οι γαλλικές αρχές λένε ότι δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες διαμονής.

Ωστόσο η γαλλική Le Figaro, που ασκεί ιδιαίτερη κριτική στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι 15,000 Ρομά ζουν μόνο στην περιοχή του Παρισιού. Στο Παρίσι ακόμη, 10% των δικαστικών διώξεων αφορούν σε Ρομά, εκ των οποίων οι μισοί είναι ανήλικοι.

Η εφημερίδα κατηγορεί επίσης τα μέτρα της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση των Ρομά, όπως χαρακτηρίζει, στα «χωριά εισαγωγής». Το κόστος φιλοξενίας μιας οικογένειας Ρομά ετησίως εκτιμάται στα 26,000 €.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο κοινό ότι… οι κοινές μας προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια λύση όπου οι Ρομά θα εγκατασταθούν στη χώρα καταγωγής τους», τόνισε ο Valls μετά τη συνάντησή του με το Ρουμάνο πρωθυπουργό Victor Ponta.

Ο Ponta επεσήμανε ότι η χώρα του αποδέχεται την ευθύνη να ενσωματώσει την κοινότητα των Ρομά, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ρουμανία χρειάζεται την στήριξη της ΕΕ και της Γαλλίας.

Χρόνος και υπομονή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde , οι αρχές των δύο χωρών είπαν ότι χρειάζονται «χρόνος» και «υπομονή» για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Ρομά.

«Θα πάρει χρόνο, εάν έλεγα το αντίθετο θα ήταν ψέματα», είπε ο Valls.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Viviane Reding, επαίνεσε τη Γαλλία για την τήρηση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα των Ρομά.

Πρόσθεσε ότι οι γαλλικές αρχές επέδειξαν μεγάλη «κατανόηση» και συνδύασαν τα «κατασταλτικά μέτρα» με «θετική» δράση για την ένταξη των Ρομά.

Πηγή : euractiv.gr