Η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport θα ζητήσει αποζημίωση 1 δις € μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να βάλει στο ράφι τα σχέδια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου της Belene, που βρίσκεται κοντά στο Δούναβη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας Dnevnik.

Τον Μάρτιο η Βουλγαρία εγκατέλειψε τα σχέδια κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού της εργοστασίου που θα βασιζόταν σε ρωσική τεχνολογία. Η ρωσική εφημερίδα Vzglyad αναφέρει ότι ο βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα, Boyko Kotsev, τόνισε ότι η Βουλγαρία ακύρωσε τα σχέδια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ωστόσο το εργοστάσιο στο Belene ίσως κοστίσει εξίσου ακριβά σε περίπτωση που ακυρωθεί. Η Atomstroyexport αύξησε το ποσό του αιτήματος αποζημίωσης από την εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στο 1δις €, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Dnevnik. Προηγουμένως η ρωσική εταιρεία είχε ζητήσει 58εκ €.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS τονίζει ότι οι νέες απαιτήσεις της Atomstroyexport περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής, εξοπλισμού, αποθήκευσης καθώς και τα έξοδα των τεστ αντοχής της ΕΕ μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Η εταιρεία ζητά επίσης αποζημίωση και για τις υπηρεσίες μετά τη διακοπή πληρωμών του πελάτη της.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας φαίνονται ένα περίπλοκο παζλ. Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου της, 100% του φυσικού αερίου καθώς και για τα πυρηνικά καύσιμα του πυρηνικού εργοστασίου Kozloduy , που σήμερα έχει δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία.

Η Βουλγαρία επίσης διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Gazprom για τις μακροπρόθεσμες παροχές φυσικού αερίου. Ωστόσο η συμφωνία που επετεύχθη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία η Σόφια συνέδεσε την στήριξή της στον South Stream προκειμένου να πάρει καλύτερη τιμή στο ρωσικό φυσικό αέριο, ανησυχεί τις Βρυξέλλες.

Πέρα από το Belene, η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τον South Stream καθώς και τον αγωγό αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στο έδαφός της, με τον τελευταίο να παραμένει εκκρεμής.

«Πολιτικό» πλαίσιο

Όταν ακυρώθηκε το σχέδιο του πυρηνικού εργοστασίου Belene, οι σοσιαλιστές που είναι στην αντιπολίτευση κατηγόρησαν την κυβέρνηση λέγοντας ότι η απόφαση «είχε την επίδραση κάποιων πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής».

Από την άλλη ο βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borissov κατηγόρησε τους σοσιαλιστές ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν με το σχέδιο χωρίς μια σαφή αντίληψη της τελικής τιμής. Η χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση οικονομικά, φαίνεται να αδύναται να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι.

Το μέλλον του Belene δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Οι σοσιαλιστές λένε ότι συγκέντρωσαν 800,000 υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου σύμφωνα με τα σχέδια. Τώρα ελέγχεται το γνήσιο των υπογραφών από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, και σε περίπτωση που οι 500,000 κριθούν έγκυρες, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2013.

Πηγή: euractiv.gr