Ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης στην ευρωζώνη κρίνουν οι αναλυτές στη Βρετανία την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας όμως τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ένωσης.

Η λειτουργία του ESM θα ξεκινήσει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Jean Claude Juncker αμέσως μετά την επικύρωση της νομιμότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 8 Οκτωβρίου θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM. Ο ESM θα τεθεί σε λειτουργία μετά την επικύρωσή του από τις χώρες της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι παρά τη δικαστική απόφαση η Γερμανία συνεχίζει να είναι το βασικό εμπόδιο για την «αυτόματη» χρησιμοποίηση του μόνιμου ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα προϋποθέτει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο και ορισμένοι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του ESM πριν αξιοποιηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, άποψη που απορρίπτεται στις Βρυξέλλες, εξηγεί η ο Guardian.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν λύθηκε, καθώς παραμένουν τα εξής σημαντικά ερωτήματα: αν η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν βοήθεια με το δανεισμό τους, αν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης.

Σε σημείωμά του ο οικονομολόγος Jeremy Cook σχολιάζει ότι ενώ η άμεση καταστροφή απετράπη, επανερχόμαστε στη γενική τάση της σταδιακής, επώδυνης προόδου στην ευρωζώνη. Ο Cook θεωρεί ότι η απόφαση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να αναγγείλει απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διόρθωση της ευρωζώνης, αλλά στο μέλλον.

Ο Sony Capour, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Re-Define, εκτιμά ότι η δικαστική απόφαση διατηρεί το στάτους κβο στη Γερμανία, λέγοντας ότι το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την επέκταση της συμμετοχής της χώρας στον ESM.

Για τους Financial Times οι όροι που επέβαλε το δικαστήριο μοιάζουν λιγότερο επαχθείς από όσο φοβούνταν οι υποστηρικτές του μηχανισμού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για απόφαση-δώρο για την Merckel που υποστηρίζει τη διπλή προσέγγιση των διασώσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο οικονομολόγος Holger Sminting Σμίντινγκ της τράπεζας Berenberg εκτιμά ότι έγινε ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης του ευρώ. Σημειώνει πάντως ότι ενισχύθηκε η ντε φάκτο δυνατότητα άσκησης βέτο της Γερμανίας σχετικά με τον ESM και επομένως επί της πιθανής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Η επιμονή του συνταγματικού δικαστηρίου στην επιβολή ορίου στη συμμετοχή της Γερμανίας είναι πιθανώς μία σιωπηρή απόρριψη της έκδοσης τραπεζικής άδειας για τον ESM, εξηγεί ο Γερμανός αναλυτής.

Πηγή: euractiv.gr