Με ισχυρές αντιθέσεις από κορυφαίους ευρωβουλευτές είναι αντιμέτωπη η ιδέα του «κοινοβουλίου της ευρωζώνης» που σύμφωνα με διπλωμάτες θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα από τους 4 ηγέτες της ΕΕ.

Κάποια κράτη της ευρωζώνης έχουν προτείνει την αναπροσαρμογή του Κοινοβουλίου επιτρέποντας σε μια μικρότερη ομάδα ευρωβουλευτών να έχουν δικαίωμα ψήφου στη νομοθεσία που σχετίζεται με χώρες της ευρωζώνης- δημιουργώντας έτσι ένα «κοινοβούλιο για την ευρωζώνη».

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Hannes Swoboda στην ευρωβουλή απορρίπτει την ιδέα. «Η ιδέα δημιουργίας ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης είναι μια απόλυτη ανοησία και θα γίνουμε αντιπαραγωγικοί», τόνισε.

«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα κοινοβούλιο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Έχουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια

Στη σύνοδο στις 18-19 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για την οικονομική και νομισματική ένωση, από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τoυ Eurogroup Jean-Claude Juncker και της ΕΚΤ Mario Draghi.

Η τελική έκθεση και Οδικός Χάρτης αναμένονται να υιοθετηθούν στη σύνοδο της 13ης Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις ηγέτες παρουσίασαν μια αρχική έκθεση «Towards a Genuine Economic and Monetary Union» στη σύνοδο του Ιουνίου, ενώ επιφορτίστηκαν με την συνέχισή της. Ωστόσο η αντίθεση του Κοινοβουλίου είναι ισχυρή.

«Η θέσπιση ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης θα ήταν περισσότερο εμπόδιο παρά βοήθεια», είπε η ευρωβουλευτής Rebecca Harms.

«Θα θόλωνε τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και θα υπονόμευε την κοινοτική μέθοδο», είπε στην EurActiv, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι γενικά υπεύθυνο για την δημοκρατική επίβλεψη και νομοθεσία της ευρωζώνης.

Πηγή: euractiv.gr